Ποιος είναι ο Σόιμπλε; - Το βιογραφικό του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας γεννήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου του 1942 στο Φράιμπουρ της Γερμανίας και μεγάλωσε σε ένα αυστηρό προτεσταντικό περιβάλλον. Ο πατέρας του ήταν φοροτεχνικός, ενώ ο ίδιος σπούδασε οικονομικά και κατέχει διδακτορικό στα νομικά.
Η σταδιοδρομία του ξεκίνησε το 1961 σε τοπικό επίπεδο, στο κρατίδιο της Βάδης- Βιττεμβέργης όπου δραστηριοποιήθηκε στο φορολογικό τομέα...
Το 1965 γίνεται μέλος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος της Γερμανίας.
Το 1972 εκλέγεται για πρώτη φορά βουλευτής στην Ομοσπονδιακή Κάτω Βουλή (Bundestag).
Η πολιτική του καριέρα θα εκτοξευτεί όταν ο πολιτικός του μέντορας, Χέλμουτ Κολ τον διορίζει επικεφαλής του γραφείου της καγκελαρίας το 1984. Από τον Κολ,ο οποίος συχνά τον ονόμαζε διάδοχό του, θεωρείται ότι απέκτησε τον ευρωπαϊκό του προσανατολισμό.
Το 1989 αναλαμβάνει τη νευραλγική θέση του Υπουργού των Εσωτερικών όπου το όνομά του θα γίνει συνώνυμο της επιβολής της τάξης και του νόμου.
Ο Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπουργός Εσωτερικών το 1989

Υπήρξε ο κύριος διαπραγματευτής του Χέλμουτ Κολ για τη συνθήκη ενοποίησης με την Ανατολική Γερμανία.
Το 1998 ο Κολ έχασε τις εκλογές και ο Σόιμπλε αναλαμβάνει την αρχηγία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος.
Η στενή του σχέση με τον Κολ τον οδήγησε τελικώς εκτός αρχηγίας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, όταν κατηγορήθηκε ότι είχε αναμειχθεί σε σκάνδαλο χρηματοδότησης του CDU επί αρχηγίας Κολ.
Ο άνθρωπος που τότε του «τράβηξε το χαλί» κάτω από τα πόδια του ήταν η  Άνγκελα Μέρκελ, την οποία ο ίδιος είχε τοποθετήσει στη θέση του Γενικού Γραμματέα του κόμματος.
Το 2001, όταν θέτει υποψηφιότητα για δήμαρχος του Βερολίνου, το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα δεν τον στηρίζει.
Το 2004 το όνομά του θα συζητηθεί για την θέση του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, αλλά η Άνγκελα Μέρκελ του «τραβάει πάλι το χαλί».
Το 2005 η Άνγκελα Μέρκελ τον επαναφέρει στην ενεργό πολιτική αναθέτοντάς του τη γνώριμη σε αυτόν θέση του Υπουργού των Εσωτερικών.
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε το 2006

Το 2009 η Άνγκελα Μέρκελ του αναθέτει το υπουργείο Οικονομικών.
Προσωπική ζωή
Ο Σόιμπλε είναι παντρεμένος με την οικονομολόγο Ingeborg Schäuble από το 1969 και έχουν τέσσερα παιδιά, τρεις κόρες την Christine, την Juliane και την Άννα, και έναν γιο τον Hansjorg.
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τη σύζυγό του
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τη σύζυγό του

Είναι από τους πιο δυναμικούς πολιτικούς των τελευταίων ετών παρόλο που κινείται με την βοήθεια αναπηρικού καροτσιού, το οποίο δεν τον εμποδίζει σε τίποτα άλλο πέρα από τις μετακινήσεις του.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είναι παράλυτος από τη μέση και κάτω τα τελευταία 22 χρόνια ύστερα από απόπειρα δολοφονίας του στις 12 Οκτωβρίου 1990.

Τότε ο Σόιμπλε ήταν τότε υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας. Κατά τη διάρκεια προεκλογικής εκστρατείας είχε διοργανωθεί μια εκδήλωση στο Όπεναου, με κύριο ομιλητή τον ίδιο.
Ξαφνικά ακούστηκαν τρεις πυροβολισμοί και η δυο από τις σφαίρες πέτυχαν τον Σόιμπλε στο πρόσωπο και στη σπονδυλική στήλη. Η τρίτη τραυμάτισε ελαφρά το σωματοφύλακά του.
Ο Σόιμπλε μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε η ολική παράλυση του σώματός του από τον τρίτο θωρακικό σπόνδυλο και κάτω. Απέκτησε ένα ακόμη τραύμα στο πρόσωπο, το οποίος του άφησε μονάχα μια αμυδρή ουλή στο δεξιό μάγουλο.
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά τη διάρκεια των πρώτων του δηλώσεων μετά τον τραυματισμό του

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σήμερα
 Ο άνθρωπος που τον πυροβόλησε και τον άφησε ανάπηρο ήταν ο 37χρονος τότε Ντίετερ Κάουφμαν, ένας ψυχικά ασθενής ο οποίος για τουλάχιστον επτά χρόνια έστελνε επιστολές διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών, στις οποίες έγραφε ότι τα ραδιοκύματα των κεραιών τον διαπερνούν και του προκαλούν αφόρητους πόνους. Μάλιστα, δύο φορές προσπάθησε να κινηθεί νομικά εναντίον της κυβέρνησης.
Στην απολογία του, υποστήριξε πως αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του, γιατί το υπουργείο δεν έδωσε σημασία στις εκκλήσεις του για βοήθεια.
Οι δικαστές τον ανακήρυξαν ψυχονευρωτικό και έκτοτε είναι έγκλειστος σε ίδρυμα της Δυτικής Γερμανίας.
Δείτε το βίντεο-ρεπορτάζ γερμανικού καναλιού με πλάνα από τη μεταφορά του στο νοσοκομείο και τις πρώτες του δηλώσεις.

[21:53:30] Mivas:
Player will show here
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...