Ασυνήθιστα ρεκόρ του ρωσικού χειμώνα


Η Ρωσία βρέθηκε σε κλοιό ισχυρού παγετού. Στην Άπω Ανατολή η θερμοκρασία έχει πέσει στους -50, στην Κεντρική Ρωσία μέχρι -20 βαθμούς Κελσίου.. Παρόμοιος παγετός έχει να εμφανιστεί στην Μόσχα πάνω από μισό αιώνα. Ωστόσο οι ειδικοί ονομάζουν τους σημερινούς παγετούς ασυνήθιστους αλλά όχι και εβρισκόμενους σε επίπεδα-ρεκόρ..


Κατά παράδοση η πιο κρύα εποχή του χρόνου στην Ρωσία θεωρείται το τέλος Ιανουαρίου - αρχές Φεβρουαρίου. Τον Δεκέμβριο, φυσικά, επίσης μπορεί να κάνει πολύ κρύο. Όμως στις κεντρικές περιοχές ο παγετός συνήθως κρατά δύο-τρεις ημέρες και μετά ο καιρός γίνεται πιο ήπιος. Γ’ αυτό για την Μόσχα ο παγετός που διαρκεί τόσο πολύ και έχει τόσο χαμηλές θερμοκρασίες, είναι ένα ανώμαλο φαινόμενο, λέει ο Αλεξέι Λιάχοφ, γενικός διευθυντής της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Μόσχας και των προαστίων της Μόσχας.

- Τις τελευταίες 5 ημέρες η θερμοκρασία του αέρα βρίσκεται πιο χαμηλά από τις μέσες τιμής για την Μόσχα κατά 7 βαθμούς και περισσότερο. Αυτό θεωρείται ως μια μεγάλη αρνητική ανωμαλία της θερμοκρασίας. Και αυτή η ανωμαλία συνεχίζει να υπάρχει. Το φαινόμενο αυτό είναι ακραίο, επικίνδυνο, και παρ’ όλο που συμβαίνει από καιρό σε καιρό, μπορούμε να το ονομάσουμε αρκετά σπάνιο.

Τελευταία φορά οι Μοσχοβίτες πάγωναν για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα το 1955. Ενώ το ρεκόρ των συνεχόμενων παγετών του Δεκέμβρη είχε σημειωθεί το 1888. Τότε η θερμοκρασία στην Μόσχα είχε παραμείνει στους μείον 17 βαθμούς για δύο ακριβώς εβδομάδες.

Ένα ψυχρό μέτωπο επικρατεί σήμερα σε ένα μεγάλο μέρος της Ρωσίας. Στην Σιβηρία και στην Άπω Ανατολή το θερμόμετρο έπεσε στους -50 βαθμούς. Τα σχολεία έχουν κλείσει. Δεν αντέχουν τα συστήματα ύδρευσης – σε μερικές πόλεις σπάνε οι σωλήνες, διακόπτεται η παροχή νερού και της θέρμανσης στα σπίτια, κόβονται τα ηλεκτρικά καλώδια. Οι κοινοτικές υπηρεσίες λειτουργούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όμως δεν καταφέρνουν να εξαλείψουν αμέσως τα ατυχήματα. Ένας άλλος κίνδυνος από τους παγετούς είναι οι πυρκαγιές. Εξαιτίας των διακοπών στα ηλεκτρικά δίκτυα και των ελαττωματικών συσκευών θέρμανσης, οι πυροσβέστες αυτές τις ημέρες υφίστανται μια σημαντική αύξηση της δουλειάς.

Εκατοντάδες είναι τα θύματα του παγετού. Στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Ανάπτυξης πληροφορούν για 30 νεκρούς. Δεκάδες άτομα έχουν νοσηλευτεί με σοβαρά κρυοπαγήματα. Παρατηρείται μια σημαντική αύξηση των κρυολογημάτων. Εν τω μεταξύ, οι Ρώσοι πρέπει να συντονιστούν με τους παγετούς, οι οποίοι θα διαρκέσουν ακόμη μερικές ημέρες, πληροφόρησε ο Γκενάντι Ελισέγιεφ, ειδικός του Μετεωρολογικού Κέντρου.

- Τουλάχιστον μέχρι τις 24 Δεκεμβρίου ο καιρός αυτός θα παραμείνει στο ίδιο επίπεδο, δηλαδή περίπου 10 βαθμούς κάτω από το κανονικό όριο. Υπάρχει μια ελπίδα, πως στο τέλος του μήνα η θερμοκρασία θα ανέβει λίγο λόγω της διάλυσης του αντικυκλώνα, ο οποίος έχει σχηματιστεί πάνω από το ευρωπαϊκό μέρος της Ρωσίας.

Οι γιατροί συνιστούν με αυτές της καιρικές συνθήκες οι άνθρωποι να πίνουν περισσότερα ζεστά βιταμινούχα ροφήματα, να τρώνε πιο θρεπτικά απ’ ότι συνήθως φαγητά, και οπωσδήποτε να φορούν καπέλα όταν βγαίνουν έξω. Εν τω μεταξύ, οι γιατροί δεν συνιστούν να μην βγαίνουν καθόλου έξω οι άνθρωποι – μισή ώρα στον καθαρό χειμωνιάτικο αέρα επιδρά θετικά στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...