Ομπάμα και Πούτιν θα συζητήσουν για τη Συρία στο περιθώριο της G8

Η κρίση στη Συρία και το θέμα του εξοπλισμού των αντικαθεστωτικών με οπλισμό από τις ΗΠΑ θα είναι δύο από τα θέματα που θα απασχολήσουν τον Μπαράκ Ομπάμα και τον Βλαντιμίρ Πούτιν στη συνάντηση που θα έχουν στις 17 Ιουνίου στο περιθώριο της συνόδου των G8 στη Βόρεια Ιρλανδία.


Στη συζήτηση αναμένεται να τεθεί και το θέμα της χρήσης χημικών όπλων από το καθεστώς Άσαντ μετά την επιστολή που έστειλε η πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη και στην οποία αναφέρεται ότι έγινε χρήση αερίου σαρίν τουλάχιστον δύο φορές.

Ο σύμβουλος ασφαλείας του Ομπάμα, Μπεν Ρόουντς, σημείωσε ότι οι συζητήσεις με τον Ρώσο πρόεδρο δεν θα είναι εύκολες αν και εξέφρασε την ελπίδα οι δύο ηγέτες να βρουν κοινό έδαφος συνεννόησης.
Σημειώνεται ότι σύμβουλο του Πούτιν για θέματα εξωτερικής πολιτικής δήλωσε ότι τα στοιχεία για τη χρήση χημικών όπλων από τις δυνάμεις του Μπασάρ αλ Άσαντ «δεν φαίνονται πειστικά» προσθέτοντας ότι η απόφαση των ΗΠΑ να στηρίξουν στρατιωτικά τους αντικαθεστωτικούς μπορεί να υπονομεύσει τις προσπάθειες να βρεθούν στο ίδιο τραπέζι οι εκπρόσωποι των αντιμαχόμενων πλευρών της Συρίας.

Ο Ομπάμα θα υπερασπιστεί την πρακτική των παρακολουθήσεων στη σύνοδο των G8

Να δώσει εξηγήσεις για την πρακτική των ΗΠΑ να παρακολουθούν τις τηλεφωνικές και διαδικτυακές επικοινωνίες θα επιχειρήσει ο πρόεδρος της χώρας, Μπαράκ Ομπάμα, κατά τη διάρκεια της συνόδου των G8 την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του αμερικανού προέδρου, Μπέν Ρόουντς, ο Ομπάμα θα εξηγήσει στους ηγέτες των χωρών-μελών της G8 τη σημασία του προγράμματος αυτού στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

Ο Ρόουντς αναγνώρισε, πάντως, ότι οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν διαφορετική οπτική όσον αφορά το θέμα της προστασίας της ιδιωτικότητας και των κοινωνικών ελευθεριών αλλά τόνισε ότι οι ΗΠΑ και τα υπόλοιπα μέλη της G8 μοιράζονται την ίδια οπτική στο θέμα της ασφάλειας εργαζόμενοι από κοινού για την αποτροπή τρομοκρατικών επιθέσεων.

PHGH

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...