Ελλάδα Ταξίδια-Ικαρία: Η «Ιχθυόεσσα» του Ομήρου

Μάκρη και Δολίχη οι αρχαίες ονομασίες της, Πελασγοί και Κάρες οι πρώτοι κάτοικοί της, κατακτήθηκε από τους Πέρσες, τους Φράγκους και τους Οθωμανούς και απελευθερώθηκε το 1912 Το νησί έχει πλούσια προϊστορία και ιστορία και οι αρχαίες ονομασίες του ήταν Μάκρη και Δολίχη για το μήκος του, αφού στην αρχαιοελληνική δολιχός σήμαινε μακρύς, και Ιχθυόεσσα όπως το κατονομάζει ο Ομηρος για τα άφθονα ψάρια στα νερά που το περιβρέχουν.


Πρώτοι κάτοικοι της Ικαρίας αναφέρονται οι Πελασγοί και οι Κάρες, για να παραδώσουν την εποικιστική σκυτάλη στους Ιωνες αμέσως μετά τον Τρωικό Πόλεμο. Ακολούθησαν οι Μιλήσιοι, οι Πέρσες του Δαρείου, πειρατές διάφοροι στα πρωτοχριστιανικά χρόνια και στη βυζαντινή περίοδο αποτέλεσε τη 17η (Αιγαιοπελαγίτικη) Επαρχία της αυτοκρατορίας, που χρησίμευε σαν τόπος εξορίας για τους ανεπιθύμητους στρατηγούς και αξιωματούχους!
Ακολούθησε η δυναστεία των Φράγκων και βέβαια η περίοδος των Οθωμανών. Οι Τούρκοι εκδιώχτηκαν από το νησί στην περίοδο του Α Βαλκανικού Πολέμου στις 17 Ιουλίου 1912 από τους ντόπιους, που τοποθέτησαν προσωρινή διοίκηση ανακηρύσσοντας και την ίδρυση κράτους της Ικαρίας.
Για λίγους μήνες έως τον Νοέμβριο του ιδίου έτους το νησί μένει ανεξάρτητο, με το όνομα «Ελευθέρα Πολιτεία της Ικαρίας» και με δικό του στρατό, αστυνομία, σύνταγμα, γραμματόσημα και εθνικό ύμνο! Ο ελληνικός στόλος καταφθάνει και το νησί ενώνεται πανηγυρικά με την υπόλοιπη Ελλάδα.
Ο πύργος του Δημητρίου του Πολιορκητή, που λειτούργησε σαν παρατηρητήριο και που δοκιμάστηκε σκληρά από τον ναύαρχο Σαχτούρη, καθώς δοκίμαζε τα κανόνια των πλοίων του το 1826!...
Ο πύργος του Δημητρίου του Πολιορκητή, που λειτούργησε σαν παρατηρητήριο και που δοκιμάστηκε σκληρά από τον ναύαρχο Σαχτούρη, καθώς δοκίμαζε τα κανόνια των πλοίων του το 1826!...
Κοινή πεποίθηση ότι το βυζαντινό προφίλ της Ικαρίας ανατυπώθηκε μετά τον Εμφύλιο, όταν επιλέχτηκε σαν τόπος εξορίας των αριστερών πολιτικών κρατουμένων, που έφτασαν τους 15.000 εξόριστους, για να χαρακτηρισθεί σαν το κόκκινο νησί του Αιγαίου.
Και όλα αυτά σε μία νησίδα ατόφιας ελληνικότητας, που δεν ερημώθηκε ποτέ, όπως αποδεικνύει η διατήρηση ακέραιων λέξεων και εκφράσεων της αρχαίας ελληνικής γλώσσας στη σημερινή τοπική διάλεκτο!
Καταμετρώντας τον πλούτο του στενόμακρου νησιού
Τοπίο στο λιμανάκι του Νας.
Τοπίο στο λιμανάκι του Νας.
Κοντά στα Μικρασιατικά παράλια, αυτά που ονομάζουμε Εγγύς Ανατολή, βρίσκεται η νήσος Ικαρία, δυτικά από τη Σάμο και ανατολικά από τη Μύκονο.Στενόμακρη με μήκος 40 χιλιόμετρα από το ακρωτήριο Δράκανο μέχρι το ακρωτήριο Πάπας και πλάτος που φτάνει τα εννέα χιλιόμετρα.
Η Ικαρία συνδέεται μυθολογικά με τον θεό του γλεντιού και της αμπέλου, λόγω των υπέροχων στη γεύση κρασιών που παράγονται εδώ και που αναφέρονται στον Ομηρο σαν «Πράμνιος Οίνος».
Στο καραβοστάσι του Μαγγανίτη.
Στο καραβοστάσι του Μαγγανίτη.
Ικαρία ονομάστηκε από τον Ικαρο, αφού σύμφωνα με τον μύθο οι Δαίδαλος και Ικαρος δραπέτευσαν από το βασίλειο του Μίνωα πετώντας. Γοητευμένος από την πτήση του ο Ικαρος δεν κατάλαβε πως πλησίασε τον ήλιο και τα κέρινα φτερά του έλιωσαν, για να καταπέσει ευθύς αμέσως στο πέλαγος που πήρε το όνομά του.
Το νησί συμπερασματικά αποτελεί σύμβολο της πρώτης απόπειρας του ανθρώπου να κατακτήσει τους αιθέρες και εσείς δεν οφείλετε παρά ένα προσκύνημα στην άγρια ομορφιά αυτής της ακριτικής μακρόστενης στεριάς, διασχίζοντας την κορυφογραμμή του πανύψηλου Αθέρα. Πεζοπόροι λοιπόν σε κοπιαστική πολύωρη πορεία, αλλά και αιθεροβάμονες στα ίχνη προϊστορίας και ιστορίας.
Στο εσωτερικό ενός ικαριώτικου αρχοντόσπιτου.
Στο εσωτερικό ενός ικαριώτικου αρχοντόσπιτου.
Ναός στο Να προς τιμήν της Αρτεμης
Για τους αρχαιολάτρες και αναζητητές προδισχιλιετών πολιτισμών, εισαγωγικά να πούμε ότι ο Εύδηλος φαντάζει πραγματική όαση. Στο κοντινό χωριό Κάμπος, αξίζει να δείτε τα ερείπια της αρχαίας Οινόης, του αρχαιότερου οικισμού του νησιού (7ος π.Χ. αιώνας).
Σε επιβλητικό χώρο, κοντά στο λιμανάκι του Νας, βρίσκονται τα ερείπια αρχαίου ναού αφιερωμένου στην Ταυροπόλο Αρτέμιδα. Αφήστε τη φαντασία σας να οργιάσει, αφού λέγεται ακόμα ότι σ' αυτή την περιοχή κατοικούσαν οι Ναϊάδες.
Ικαριώτικο μοτίβο...
Ικαριώτικο μοτίβο...
Η Ικαρία αξίζει να τονίσουμε ότι είναι ένα νησί γεμάτο ελληνικότητα και μπορούν να ταιριάξουν μαζί του όλες οι ηλικίες, αρκεί να θέλουν να έχουν μερίδιο στη ζωή και τη δράση.
Από τον Αγιο Κήρυκο στον Μαγγανίτη
Στη νότια πλευρά υπάρχει και μία μεγάλη σήραγγα και βέβαια η διαδρομή μας περνάει από ομορφιές, από τιρκουάζ νερά και από μικρούς ξεχασμένους οικισμούς
Το μεγαλύτερο μέρος του νησιού καλύπτεται από σκίνους, κουμαριές, φρύγανα, αφάνες και θυμάρια. Ολοζώντανοι πεύκοι και κυπαρίσσια συνοδοιπορούν μαζί με αρεφτιές, βελανιδιές και πλατάνια, στις πλαγιές και τις χαράδρες της Ικαρίας.
Κοντά στον Χριστό των Ραχών, το εκκλησάκι της Παναγίτσας του 18ου αιώνα.
Κοντά στον Χριστό των Ραχών, το εκκλησάκι της Παναγίτσας του 18ου αιώνα.
Το θαυμάσιο κλίμα, οι σκιερές ρεματιές με τα τρεχούμενα νερά και οι προκλητικές ακρογιαλιές κάνουν την Ικαρία τόπο ποθητό.
Αξιοπρόσεκτο στοιχείο από αρχιτεκτονική άποψη είναι οι κεκλιμένες στέγες, κατασκευασμένες από σχιστόπλακες ή πλάκες γρανίτη, που φθάνουν σχεδόν μέχρι το έδαφος, εξασφαλίζοντας την απόλυτη ένταξη του κτίσματος στο βραχώδες περιβάλλον! Από τον Αγιο Κήρυκο πηγαίνοντας για Μαγγανίτη ξεδιπλώνεται η φοβερή μορφολογία του νησιού, αφού μία τεράστια κορυφογραμμή ξεπετάγεται στο Ικάριο πέλαγος πολλά μέτρα πάνω από το γαλάζιο επίπεδο.
Το αρχαίο λιμάνι και πρόσορμος του Στράβωνα με τους κέδρους.
Το αρχαίο λιμάνι και πρόσορμος του Στράβωνα με τους κέδρους.
Μπάνιο στις «Σεϊχέλλες»Κοντά στον Μαγγανίτη, στη νότια πλευρά υπάρχει και μία μεγάλη σήραγγα και βέβαια η διαδρομή μας περνάει από ομορφιές, από τιρκουάζ νερά και από μικρούς ξεχασμένους οικισμούς, που γι αυτούς ο χαρακτηρισμός παραδοσιακός, θα ήταν τελείως περιττός...
Κάτω στον Μαγγανίτη το αλιευτικό καταφύγιο, όπως χαρακτηρίζεται ο μικρός κουκλίστικος κόλπος πραγματικά αξίζει τον κόπο, με καμιά τριανταριά ψαρόβαρκες και καϊκια να έχουν το δικό τους καταφύγιο.
Στην υπέροχη αμμουδιά, πέρα στο ακρωτήρι του Δράκανου.
Στην υπέροχη αμμουδιά, πέρα στο ακρωτήρι του Δράκανου.
Στο απάνεμο κεντράκι «ο Γιαλός», θα ανανεώσετε τις δυνάμεις σας ή ακόμα και στις «Σεϊχέλλες» στην παραλία με το μικρό βότσαλο να αποβάλλετε θερμότητα, εάν έχετε έρθει σαν επισκέπτης εξερευνητής τους καλοκαιρινούς μήνες εδώ...
Ολη αυτή η νότια πλευρά από Αγιο Κήρυκο μέχρι Μαγγανίτη θα λέγαμε ότι έχει μία ναϊφ απόχρωση, με πολλούς ντόπιους και ελάχιστους ξένους επισκέπτες.
Η βόρεια ζώνη του νησιούΟ δρόμος για Κοσίκια περνάει από τον υψηλότερο αυχένα του νησιού, που όταν φυσάει και ο καιρός δεν είναι καλός, αληθινά τα πράγματα γίνονται δύσκολα.
Στολίδι στα Θέρμα.
Στολίδι στα Θέρμα.
Εκεί κοντά και σε μία πυραμίδα θα λέγαμε πάνω στο βουνό ορθώνεται το Κάστρο του Κοσκινά, φρούριο βυζαντινής εποχής του 10ου αιώνα, με την επιβλητική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου του Δοργανά να βρίσκεται εντός των τειχών...
Επιλογή μας τώρα το κατέβασμα προς την όμορφη αμμουδερή παραλία του Κάμπου δίπλα στον Εύδηλο και στη συνέχεια σάρωμα της βόρειας ζώνης της Ικαρίας ή ξανά στον κόσμο των βουνών, από χωματόδρομο με πάντα φυτευτή την πέτρα, μέσα από πευκοδάσος και στόχο το μοναστήρι του Μουντέ και την αρχιτεκτονική πανδαισία του Χριστού Ραχών.
Η λουτρόπολη των Θέρμων.
Η λουτρόπολη των Θέρμων.
Χωριό Φραντάτο και στη συνέχεια ο Μάραθος, με πολλά τα μάραθα φυσικά!
Η μονή ΜουντέΑξίζει λοιπόν να λοξοδρομήσετε και να επισκεφθείτε το μοναστήρι της Παναγίας του Μουντέ, γυναικείο μοναστήρι του 13ου αιώνα που όμως δεν έχει καλόγριες.
Λίγο μετά στην καταπράσινη βλάστηση και με μία πανσπερμία εκπροσώπων του φυτικού βασιλείου, ένα μικρό φράγμα δημιούργησε λίμνη τεχνητή, που αν το όλο περιβάλλον ήταν αφιλόξενο, τότε θα τη χαρακτηρίζαμε σαν όαση, αφού πρόκειται κυριολεκτικά για έναν παράδεισο, με πάπιες, κοκκινόψαρα, δροσιά και αρώματα της φύσης, από την απειρία των αρωματικών φυτών και των βοτάνων που χαρακτηρίζουν κυριολεκτικά την Ικαρία.
Ικαρία: Η «Ιχθυόεσσα» του Ομήρου
Από τον Χριστό των Ραχών στο Καρκινάγρι
Ο Χριστός των Ραχών είναι μια άλλη οικιστική άποψη και μια άλλη πρόταση ανάπτυξης, με πεζοδρόμηση, καλλιτεχνικές παραστάσεις και γλυπτά με τη συνδρομή άφθονης ικαριώτικης πλάκας, ποιοτικά μαγαζάκια και μεζεδοπωλεία, όλα πνιγμένα στο πράσινο και στη δροσιά.
Ο εδώ πολιτιστικός σύλλογος έχει ορίσει ένα πολύ έξυπνο πεζοπορικό μονοπάτι με σημεία διέλευσης από χαρακτηριστικά σημεία για καλύτερη γνώση της περιοχής.
Φυσικά να θυμίσουμε και την παγκόσμια ίσως πρωτοτυπία, ότι όλα σχεδόν λειτουργούν εδώ από τις εννιά το βράδυ και μετά!
Ικαρία: Η «Ιχθυόεσσα» του Ομήρου
Εμείς συνεχίζουμε, το κατέβασμα βγάζει στο Γιαλισκάρι, τον Αρμενιστή στη φανταστική Να και αρκετά μετά στο Καρκινάγρι, το άλλο άκρο της Ικαρίας.
Κατακαλόκαιρο στο φαράγγι της Χάλαρης με τον μικρό καταρράκτη και τις κλιμακωτές λιμνούλες, φυσικές οι πισίνες και βέβαια από εδώ μπορεί να γίνει πεζοπορικά η διαδρομή Να-Ράχες, μέσα από υπέροχη δροσερή φύση ακόμα και τον Αύγουστο!
Ο δρόμος συνεχίζει τώρα προς τον Νάνουρα, φιδίσιος ο χωματόδρομος με άφθονες κλίσεις, το ιερό της Αρτέμιδος δυσεύρετο και βέβαια αυτές οι σχισμές στα βράχια με τα νερά να γυαλίζουν και τις πικροδάφνες να ξεπετάγονται εδώ και εκεί είναι μία διαρκής έκπληξη.
Από τον «Αγιο» στο Δράκανο

Στάση στα Θέρμα για τις ιαματικές ραδιούχες πηγές με τα υδροθεραπευτήρια και πορεία για το ακρωτήριο που κρύβει ιστορία και εξωτικές ομορφιές
Από τον Αγιο Κήρυκο, τον «Αγιο» όπως τον λένε οι ντόπιοι, πηγαίνουμε τώρα προς την ανατολική άκρη του νησιού και το ακρωτήριο Δράκανο, περνώντας φυσικά από την περιοχή που έκανε την Ικαρία πασίγνωστη εδώ και χιλιάδες χρόνια. Στα Θέρμα οι ιαματικές ραδιούχες πηγές με τα υδροθεραπευτήρια παραμένουν και σήμερα χωροσημεία κίνητρα για πολλούς, που έρχονται εδώ για «θαύματα» που γίνονται!
Πίσω πάλι στη διασταύρωση με κατεύθυνση το αεροδρόμιο, ο οικισμός στο Φανάρι τίποτα το επαναστατικό από πλευράς αρχιτεκτονικής, απλά θα λέγαμε ότι είναι ένας παραθεριστικός οικισμός που απλώνεται με τις γνωστές απόψεις επί του θέματος...
Ομως το ακρωτήριο Δράκανο κρύβει ιστορία, κρύβει εξωτικές ομορφιές και βέβαια εκπλήξεις και χαρές για τους ανήσυχους ταξιδιώτες, τους ανθρώπους της δράσης.
Οι πινακίδες, μικρές, σβησμένες, δυσδιάκριτες, δείχνουν τον στενό και τον δύσκολο χωματόδρομο για το «ιερό», σε κάποιο σημείο εγκαταλείπεις οριστικά το μεταφορικό σου όχημα και συνεχίζεις για περίπου 20 λεπτά, για να φτάσεις στη βάση ενός πανύψηλου κυλινδρικού πύργου.
Κτίσμα πιθανώς του Δημητρίου του Πολιορκητή, που λειτούργησε σαν παρατηρητήριο και που προσομοιάζει με φάρο, δίνοντας και το όνομα Φανάρι στην ευρύτερη περιοχή.
Το απέριττο, μα υπέροχο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου του Δράκανου με τα υπολείμματα της ελληνικής σημαίας να κυματίζουν στον ξύλινο ιστό σε καθηλώνει και κάτω χαμηλά δύο υπέροχα και ασύλληπτα σε ομορφιά τόξα αμμουδιάς με ένα δάσος κέδρων, μία θάλασσα εκπληκτική, το αρχαίο λιμάνι και πρόσορμος του Στράβωνα, να συνθέτουν την απαράμιλλη μαγεία...
Τι το καλύτερο για τις εκάστοτε διακοπές μας, από το να γνωρίζουμε έναν τόπο μέσα από παραδοσιακές διαδικασίες και μία από αυτές δεν μπορεί παρά να είναι η πεζοπορία πάνω σε παλιά μονοπάτια.
Ετσι και εδώ σας προτρέπουμε να βαδίσετε από Μαυράτο για το Καψαλινό Κάστρο, για Φάρδη και τελικό προορισμό το Καραβόσταμο, ή από Καρκινάγρι για πάνω ψηλά στις Ράχες. Κινηθείτε λοιπόν πάνω σε σβησμένα καλντερίμια και πανοραμικά πλάνα και βιώστε την ελληνικότητα εδώ στα ανατολικά ακρότατα και όταν ψηλά στον ουρανό διακρίνετε τους θυσάνους, αυτά τα υπέροχα σύννεφα άχνες, σκεφθείτε ότι μπορεί να πρόκειται για μεταφυσικά αιθέρια απόνερα, από τις πτήσεις ευτυχίας που τόλμησε ο Ικαρος...
Οι ιαματικές θερμοπηγές Οι αρχαίοι Ελληνες ήταν οι πρώτοι που ασχολήθηκαν με τις πηγές και τα μεταλλικά νερά. Στα Ασκληπιεία από τον 13ο π.Χ. αιώνα χρησιμοποιούσαν τα λουτρά για θεραπευτικούς λόγους.
Πρώτος παρατηρητής των ιαματικών υδάτων υπήρξε ο ιστορικός Ηρόδοτος, που προηγήθηκε μάλιστα του Ιπποκράτη στην περιγραφή αρκετών ιαματικών πηγών.
Η Ικαρία είναι γνωστή σαν «νησί του ραδίου» από τις ιαματικές πηγές που βρίσκονται δυτικά του Αγ. Κηρύκου, μοναδικές σε ολόκληρο τον κόσμο για την ποσότητα ραδιενέργειας και τη χημική τους σύνθεση. Οι θερμοπηγές της νήσου είναι συνολικά οκτώ και αναβλύζουν σε διάφορα παράκτια κυρίως σημεία της.
Οι πηγές της Ικαρίας θεωρούνται μεταξύ των πλέον ραδιενεργών πηγών του κόσμου και ανήκουν στην κατηγορία των υπέρθερμων ραδιενεργών αλιπηγών.
Θα πρέπει να επισημανθεί ότι δεν υπάρχει κίνδυνος από τη ραδιενέργεια των θερμομεταλλικών πηγών κατά το λούσιμο, γιατί η ακτινοβολία εκλύεται αποκλειστικά από το ραδόνιο, το οποίο και αποβάλλεται και φυσικά ο τρόπος χρήσης των υδάτων μειώνει αισθητά το ποσόν της ραδιενέργειας.
Πώς θα πάτε
  • Το αεροδρόμιο βρίσκεται στη νότια πλευρά του νησιού κοντά στον Αγιο Κήρυκο και μέσω των Ολυμπιακών Αερογραμμών φαντάζει ο γρηγορότερος φυσικά τρόπος για να φτάσει κάποιος στην Ικαρία.
  • Οι θαλάσσιες γραμμές Hellenic Seaways αποβιβάζονται στη βόρεια πλευρά του νησιού, στον Εύδηλο, ενώ οι θαλάσσιες γραμμές G.A. Ferries αποβιβάζονται στη νότια πλευρά του νησιού στον Αγιο Κήρυκο και συνδέουν την Ικαρία με τον Πειραιά, τη Σύρο, τη Μύκονο και τη Σάμο.
  • Τέλος, τα ταχύτατα χαρακτηριστικά κίτρινα πλοία των Kallisti Ferries συνδέουν την Ικαρία με τον Πειραιά, την Τήνο, τη Μύκονο, τους Φούρνους και τη Σάμο.
Πού θα μείνετε
Αγ. Κήρυκος
  • «Μaria-Εlena»: 22750-22835
Μία πεντακάθαρη πανσιόν πνιγμένη στα λουλούδια και με υπέροχα μπαλκονάκια να χαρίζουν όμορφη θέα στο Ικάριο Πέλαγος.
  • «ΙΚΑΡΙΑ»: 22730-22108
Η πανσιόν βρίσκεται στην πλατεία του Αγ. Κηρύκου και έχει άπλετη θέα στο λιμάνι.
Αρμενιστής
  • «Εrofili»: 22750-71058
Μία πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση διαμονής, αφού το τοπίο από τις βεράντες και τα μπαλκόνια πραγματικά σε συναρπάζει.
Θέρμα
  • «ΜΑΡΙΝΑ»: 22750-22188
Το ξενοδοχείο «ΜΑΡΙΝΑ» βρίσκεται στη λουτρόπολη των Θέρμων, ιδανικό για οικογενειακές διακοπές και ακριβώς δίπλα στα ιαματικά λουτρά των Θέρμων στην Ικαρία.
Χρήσιμα τηλέφωνα
  • Επαρχείο Ικαρίας: 22750-23822
  • Δήμος Αγίου Κηρύκου: 22750-22202
  • Δήμος Ραχών: 22750-41381
  • Δήμος Ευδήλου: 22750-31457
  • Νοσοκομείο Αγίου Κηρύκου: 22750-22330
  • Αστυνομικό Τμήμα Αγίου Κηρύκου: 22750-22222
  • Αστυνομικός Σταθμός Ευδήλου: 22750-31222
  • Αστυνομικός Σταθμός Χριστού Ραχών: 22750-41222
  • Λιμενικός Σταθμός Αγίου Κηρύκου: 22750-22207
  • Λιμενικός Σταθμός Ευδήλου: 22750-31007
  • Δασοφυλακείο Ραχών: 22750-41560
  • Αερολιμένας Ικαρίας: 22750-32216
Κείμενα: Αλέξανδρος Τσαντούλας
Φωτογραφίες: Πηνελόπη Τσαντούλα
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...