Ομπάμα: Τραγικός ο θάνατος Αφροαμερικανού από σφαίρες αστυνομικών στο Μιζούρι


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα χαρακτήρισε τραγικό τον θάνατο έφηβου Αφροαμερικανού από σφαίρες αστυνομικών στο Φέργκιουσον του Μιζούρι την Τρίτη και έκανε έκκληση για συνετή αντίδραση ύστερα από δύο νύχτες βίαιων διαδηλώσεων, λεηλασιών και συλλήψεων στο προάστιο του Σεντ Λούις.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο Μάικλ Μπράουν, 18 ετών, πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε στο Φέργκιουσον, όπου ζουν κυρίως μαύροι, το απόγευμα του Σαββάτου, έπειτα από συμπλοκή με όπλο μέσα σε αστυνομικό όχημα.
Όμως η αστυνομία δεν έχει κάνει γνωστό γιατί ο Μπράουν βρισκόταν στο όχημα. Τουλάχιστον ένας πυροβολισμός ρίχθηκε στη διάρκεια της συμπλοκής και μετά ο αστυνομικός έριξε κι άλλους πυροβολισμούς πριν βγει από το όχημα, ανακοίνωσε η αστυνομία.
Λίγο πριν τα ξημερώματα, η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων εναντίον διαδηλωτών στο Φέργκιουσον, τους οποίους νωρίτερα είχε προσπαθήσει να διαλύσει, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του αστυνομικού τμήματος της κομητείας Σεντ Λούις, Μπράιαν Σέλμαν.
Ο πρόεδρος Ομπάμα δεσμεύτηκε ότι η υπόθεση θα διερευνηθεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης, καθώς έχει προκαλέσει την οργή της κυρίως αφροαμερικανικής κοινότητας της πόλης Φέργκιουσον.
«Γνωρίζω ότι τα γεγονότα των τελευταίων λίγων ημερών έχουν πυροδοτήσει έντονα πάθη, αλλά καλώ όλους στο Φέργκιουσον του Μισούρι και σε ολόκληρη τη χώρα να θυμούνται αυτόν τον νεαρό άνδρα με στοχασμό και κατανόηση», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Το βράδυ της Τρίτης, συγγενείς και φίλου του 18χρονου Μάικλ πραγματοποίησαν αγρυπνία ύστερα από έκκληση του πατέρα του θύματος για τερματισμό της βίας.
«Θέλω όλοι μας να ενωθούμε και να το κάνουμε σωστά, με τον σωστό τρόπο. Όχι στη βία», είπε ο Μάικλ Μπράουν ο πρεσβύτερος, ο οποίος φορούσε ένα μακό μπλουζάκι με τη φωτογραφία του γιού του όταν ήταν μωρό.
Πολλές εκατοντάδες διαδηλωτές φάνηκε να συμφώνησαν με τις εκκλήσεις του πατέρα του θύματος. Το απόγευμα της Τρίτης, κοντά στον τόπο όπου έχασε τη ζωή του ο έφηβος, στη διάρκεια ειρηνικής αντιπαράθεσης που είχαν με τους αστυνομικούς οι οποίοι έφεραν ειδική εξάρτυση και υποστηρίζονταν από θωρακισμένα οχήματα, οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως «Ψηλά τα χέρια, μην πυροβολείτε» και «Όχι δικαιοσύνη, όχι ειρήνη».
Το FBI έχει ξεκινήσει ομοσπονδιακή έρευνα για την υπόθεση, συμπληρωματική προς την κύρια έρευνα που διεξάγεται από την αστυνομία της κομητείας του Σεντ Λούις, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...