Βρετανία: Γιατί ασκήσαμε βέτο στο διάβημα της ΕΕ για τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Το δικαιολόγησε ως «άμυνα» σε έναν νέο κύκλο εντάσεων την ώρα που πρέπει να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό
Σε επιθυμία αποφυγής πρόκλησης εντάσεων και διατάραξης των υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών αποδίδει η βρετανική κυβέρνηση την απόφαση να μπλοκάρει το διάβημα της ΕΕ προς τα Ηνωμένα Έθνη αναφορικά με την παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ από την Τουρκία.


Σε δήλωσή του προς το Kυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων εκπρόσωπος του Φόρεϊν Όφις ανέφερε πως "το Ηνωμένο Βασίλειο δεν υποστήριξε το διάβημα της ΕΕ στα Ηνωμένα Έθνη διότι ήταν μία ασυνήθιστη διαδικασία με κίνδυνο πρόκλησης εντάσεων και διατάραξης της εξυπηρέτησης των συνομιλιών λύσης από τα Ηνωμένα Έθνη".

Ο εκπρόσωπος του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών στο Λονδίνο πρόσθεσε πως το Ηνωμένο Βασίλειο "θέλει να μειώσει τις εντάσεις και να ενθαρρύνει τις πλευρές να συνεχίσουν τις συνομιλίες για λύση".

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ο εκπρόσωπος επανέλαβε πως το Λονδίνο "αναγνωρίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου να αξιοποιήσει τα ορυκτά αποθέματα στην ΑΟΖ της και παραμένει θέση μας ότι τέτοιοι πόροι θα πρέπει να αξιοποιηθούν προς όφελος όλων των κοινοτήτων στην Κύπρο".

Η δήλωση προσθέτει: "Λυπούμαστε που η ανακοίνωση της Τουρκίας για ερευνητικές δραστηριότητες στην ανατολική Μεσόγειο έχει προκαλέσει εντάσεις και καλούμε όλες τις πλευρές να αποφεύγουν εμπρηστικές ενέργειες ή δηλώσεις.

"Το περιστατικό υπογραμμίζει τη σημασία μιας συνολικής λύσης. Ελπίζουμε επομένως ότι οι συνομιλίες για λύση θα μπορέσουν να συνεχιστούν το συντομότερο δυνατό. Το Ηνωμένο Βασίλειο υποστηρίζει σθεναρά τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών να διευκολύνουν μία διαρκή λύση".
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...