Ιστορία-Βρήκαν στον βυθό της θάλασσας υποβρύχιο και πλοίο από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο!

Ήταν ένα από τα υποβρύχια της ναζιστικής Γερμανίας που βυθίστηκε σε μία από τις μάχες του Ατλαντικού πριν από 72 χρόνια.
Την Τρίτη η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε στα ανοικτά των ακτών της Βόρειας Καρολίνας το γνωστό γερμανικό υποβρύχιο U-576. Και όχι μόνο αυτό.

240 μέτρα από το υποβρύχιο ανακάλυψαν και το αμερικανικό εμπορικό πλοίο Bluefields, το οποίο ήταν μέρος της αμερικανικής νηοπομπής, 24 πλοίων που κατευθυνόταν από τη Βιρτζίνια στη Φλώριδα στις 14 Ιουλίου του 1942.

Πάνω το υποβρύχιο U-576 όπως το κατέγραψαν τα ραντάρ της Υπηρεσίας Ωκεανών και κάτω το πλοίο Bluefields
«Δεν μιλάμε μόνο για την ανακάλυψη του ναυαγίου. Έχουμε πλέον ανακαλύψει και μια σημαντική θέση μάχης, που είναι μέρος των μαχών που έγιναν στον Ατλαντικό την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου», δήλωσε ο Joe Hoyt, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας της Υπηρεσίας.
«Αυτά τα δύο πλοία θα μας βοηθήσουν να ερμηνεύσουμε ένα σημαντικό μέρος για το πως βυθίστηκαν στη μάχη», πρόσθεσε.
Το εμπορικό πλοίο δεν είχε απώλειες κατά τη βύθιση του αφού το πλήρωμα κατάφερε να σωθεί, σε αντίθεση με το υποβρύχιο όπου τα 45 μέλη του πληρώματος χάθηκαν.
Διοικητής του U-576 εκείνη την ημέρα ήταν ο Καπετάνιο Hans-Dieter Heinicke. Σύμφωνα με έγγραφα του Εθνικού Καταφυγίου Θαλασσών εξέπεμψε σήμα στους διοικητές του στα γραφεία της κατεχόμενης Γαλλίας για να επιστρέψει στην βάση του καθώς είχε υποστεί κάποιες ζημιές από την μεγαλή περιπολία του στις θάλασσες για ένα μήνα, όπου δεν είχε καταφέρει να βυθίσει κάποιο αμερικανικό πλοίο, που ήταν και ο στόχος του.

Όταν το υποβρύχιο U-576 άρχισε το ταξίδι της επιστροφής συνάντησε την νηοπομπή KS-520, με 24 πλοία, το απόγευμα της 14ης Ιουλίου σύμφωνα με τα έγγραφα.
Ο Καπετάνιος Heinicke, θέωρησε την νηοπομπή αυτή ως ευκαρία να πάρει την δόξα του πίσω μετά από ένα μήνα περιπολίας χωρίς επιτυχία.
Παρά της ζημιές που είχε το υποβρύχιο ο Heinicke αποφάσισε να επιτεθεί με κάθε κόστος. Πριν προλάβει να ρίξει τις τορπίλες του, τα αμερικανικά πλοία το εντοπίζουν και ενημερώνουν το αμερικανικό Ναυτικό.

Το υποβρύχιο όμως καταφέρνει 15 λεπτά αργότερα να ρίξει τέσσερις τορπίλες βυθίζοντας έτσι το φορτηγό πλοίο Bluefields και προκαλώντας σοβαρές ζημιές σε άλλα δύο πλοία.
Η απάντηση όμως ήρθε από τους αμερικανούς αυτή τη φορά από αέρος.
Αεροσκάφη του Ναυτικού βομβάρδισαν το υποβρύχιο το οποίο βυθίστηκε μέσα σε λίγα λεπτά.
Τα δύο ναυάγια δεν βρέθηκαν ποτέ παρά τις έρευνες που έγινα τότε. 72 χρόνια μετά όμως το ερευνητικά σκάφη της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας τα εντόπισαν.
Τα ναυάγιο θεωρείται πολεμικά και προστατεύονται από το διεθνές δίκαιο καθώς αποτελούν μέρος ιστορικής μελέτης.
«Λίγοι άνθρωποι συνειδητοποιούν πόσο κοντά στις ακτές της Αμερικής έφτασε τότε ο πόλεμος αυτός» δήλωσε ο David Alberg, του Εθνικού Καταφυγίου Θαλασσών της NOAA.
Τώρα οι μελετητές θα αρχίσουν τις έρευνες με τις οποίες θα μπορέσουν να δώσουν απαντήσεις σε αρκετά ερωτήματα για την συγκεκριμένη μάχη του Ατλαντικού.

  72 χρόνια μετά: Βρήκαν στον Ατλαντικό υποβρύχιο των ναζί
Εντοπίστηκε και το αμερικανικό εμπορικό πλοίο Bluefields
Η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ, ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ανακάλυψε στα ανοικτά των ακτών της Βόρειας Καρολίνας το γνωστό γερμανικό υποβρύχιο U-576.


Και δεν φτάνει μόνο αυτό καθώς 240 μέτρα από το υποβρύχιο ανακάλυψαν και το αμερικανικό εμπορικό πλοίο Bluefields, το οποίο ήταν μέρος της αμερικανικής νηοπομπής, 24 πλοίων που κατευθυνόταν από τη Βιρτζίνια στη Φλόριδα στις 14 Ιουλίου του 1942.

Το U-576 ήταν ένα από τα υποβρύχια της ναζιστικής Γερμανίας που βυθίστηκε σε μία από τις μάχες του Ατλαντικού πριν από 72 χρόνια.

Η ανακάλυψη του γερμανικού υποβρυχίου U-576 και του φορτηγού πλοίου Bluefields ανοίγει «ένα δυσεύρετο παράθυρο σε μια ιστορική στρατιωτική μάχη, καθώς και στο πεδίο των υποβρυχίων μάχης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η NOAA.
«Δεν μιλάμε μόνο για την ανακάλυψη του ναυαγίου. Έχουμε πλέον ανακαλύψει και μια σημαντική θέση μάχης, που είναι μέρος των μαχών που έγιναν στον Ατλαντικό την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου», δήλωσε ο Joe Hoyt, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας της Υπηρεσίας και συνέχισε: «Αυτά τα δύο πλοία θα μας βοηθήσουν να ερμηνεύσουμε ένα σημαντικό μέροςγια το πως βυθίστηκαν στη μάχη».

Τα δύο ναυάγια δεν βρέθηκαν ποτέ παρά τις έρευνες που έγιναν τότε. 72 χρόνια μετά όμως το ερευνητικά σκάφη της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας τα εντόπισαν.
Τα ναυάγια θεωρούνται πολεμικά και προστατεύονται από το διεθνές δίκαιο καθώς αποτελούν μέρος ιστορικής μελέτης.

Τώρα οι μελετητές θα αρχίσουν τις έρευνες με τις οποίες θα μπορέσουν να δώσουν απαντήσεις σε αρκετά ερωτήματα για την συγκεκριμένη μάχη του Ατλαντικού.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...