«Αδειάζουν» τον Ισπανό Υπ.Οικ., Μέρκελ και Γιούνκερ

Κοινή συνέντευξη Τύπου παραχώρησε η γερμανίδα καγελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με το ελληνικό ζήτημα να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των δύο ηγετών.
Με μια φωνή οι δύο αξιωματούχοι άδειασαν εκ νέου τον υπουργό Οικονομικών της Ισπανίας που μίλησε για τρίτο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα. Δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ.
Η Γερμανίδα καγκελάριος δεν έκανε κανένα σχόλιο για ενδεχόμενο τρίτο πρόγραμμα βοήθειας από τις εταίρους της στην ευρωζώνη στην Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση του υφιστάμενου προγράμματος, υποστηρίζοντας πως οι προσπάθειες επικεντρώνονται τώρα στο να πετύχει το δεύτερο πρόγραμμα της Ελλάδας.
Νωρίτερα, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών είχε επίσης δηλώσει ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν σχεδιάζουν να συζητήσουν ένα πιθανό τρίτο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας (9/3).


Ζ.Κ. Γιούνκερ: «Πρόωρο να μιλάμε για ένα τρίτο πρόγραμμα»
Είναι πολύ νωρίς να συζητάμε για τρίτο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα, είπε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
«Πρέπει να εστιάσουμε σε όσα συμφωνήθηκαν στο Eurogroup», τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν, προσθέτοντας: «Είναι πρόωρο να μιλάμε για ένα τρίτο πρόγραμμα. Αυτές είναι εικασίες που καλύτερα να αποφεύγονται».
Ο κ. Γιούνκερ είπε ακόμα ότι τους επόμενους μήνες η Ελλάδα δεν θα πρέπει να λαμβάνει μονομερείς αποφάσεις και υπενθύμισε ότι η λήψη των όποιων κοινωνικών μέτρων θα πρέπει να συνοδεύεται από ισοδύναμα αντισταθμιστικά μέτρα.
Να θυμίσουμε πως ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος επέμεινε και σήμερα στην ανάγκη ενός νέου πακέτου βοήθειας για την Ελλάδα ύψους 50 δισ. ευρώ.
Κρ. Λαγκάρντ: Να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις εις βάθος
Στο ζήτημα της Ελλάδας αναφέρθηκε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο MSNBC.
Η ισχυρή κυρία του ΔΝΤ σημείωσε πως στη χώρα μας παρατηρείται πρόοδος και πως δεν πρέπει να χαθούν τα οφέλη που έχουν κερδηθεί. «Θα πρέπει οι μεταρρυθμίσεις να προχωρήσουν εις βάθος στην οικονομία για να αποδώσουν καρπούς, για να γίνει και πάλι η ελληνική οικονομία ελκυστική και για να θελήσουν οι επενδυτές να δανείσουν και να επενδύσουν στην Ελλάδα».
Είπε ακόμα πως θα πρέπει να αυξηθούν οι προσπάθειες για συλλογή φόρων από τους πλούσιους, να αντιμετωπιστεί η διαφθορά και να μοιραστούν τα βάρη στην κοινωνία δικαιότερα.  

Επιμένει για τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα ο Ισπανός Υπ.Οικ.


Ο Ντε Γκίντος συνεχίσει να προβλέπει πρόγραμμα βοήθειας για Ελλάδα | EUROKINISSI/ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ Ε.Ε.

Επιμένει ο υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας Λουίς ντε Γκίντος ότι η Ελλάδα είναι πιθανό να χρειαστεί περαιτέρω στήριξη από τους Ευρωπαίους εταίρους της παρά τις διαψεύσεις παρόμοιων ισχυρισμών του από τους προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ.Κ. Γιούνκερ και του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ όσο και από τον Έλληνα πρωθυπουργό και υπουργό Οικονομικών. Παρ'όλα αυτά υποστήριξε ότι κάποια μορφή προγράμματος μοιάζει όλο και πιο πιθανό να υπάρξει, πρόβλεψη που στηρίζει στον ισχυρισμό ότι η Ελλάδα είναι απίθανο να μπορέσει να ανακτήσει την πρόσβαση στις αγορές δανεισμού ως τον Ιούνιο, όταν η παράταση της δανειακής της σύμβασης εκπνέει.
Ο Ντε Γκίντος μάλιστα εκτίμησε ότι το πρόγραμμα αυτό θα κυμαίνεται από τα 30 δισ. ευρώ ως τα 50 δισ. ευρώ, ένα ποσό που είχε αναφέρει και στις προηγούμενες δηλώσεις του.
«Εάν η Ελλάδα δεν ανακτήσει την πρόσβαση στις αγορές μέχρι τον Ιούνιο (...) θα χρειαστεί να καταλήξουμε σε κάποιο άλλο είδος συμφωνίας με την Ελλάδα, είτε το αποκαλέσετε σύμφωνο, είτε συμφωνία, ή πρόγραμμα» είπε ο Ντε Γκίνδος σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στη Βαρκελόνη και πρόσθεσε ότι του φαίνεται απίθανο η Αθήνα να καταφέρει να εξασφαλίσει μόνη της την αναχρηματοδότησή της σύντομα.
Θυμίζουμε ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας διέψευσε τη Δευτέρα ότι η Αθήνα χρειάζεται μια νέα δανειακή σύμβαση με τους διεθνείς πιστωτές, ενώ και η εκπρόσωπος του Ντάισελμπλουμ είπε ότι δεν βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για το ζήτημα αυτό.
Ο Ντε Γκίντος είπε ακόμη σήμερα ότι το μέγεθος του τρίτου πακέτου για την Ελλάδα δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί κάτι που θα γίνει στο προσεχές συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την ερχόμενη εβδομάδα οπότε και θα εξεταστούν οι ανάγκες της Αθήνας για ρευστότητα και τα ποσά που θα πρέπει να καταβάλει για την αποπληρωμή των φετινών δανειακών υποχρεώσεών της.
Τον Ισπανό Υπ.Οικ διέψευσε σήμερα και ο εκπρόσωπος του ομολόγου του στη Γερμανία Β. Σόιμπλε προσθέτοντας πως δεν τίθεται τέτοιο θέμα στην ατζέντα του Eurogroup της 9ης Μαρτίου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...