Oικονομία «Ασάφεια» και «ρήξη» στη φαρέτρα του Μαξίμου

Κορυφώνονται οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους «θεσμούς». Η λίστα των μεταρρυθμίσεων βαίνει προς την ολοκλήρωσή της ενώ με δηλώσεις τους κορυφαία στελέχη του Μαξίμου κάνουν φανερό την κρισιμότητα των επόμενων ημερών.
Ακόμη και το ενδεχόμενο ρήξης αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών και Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος, εξηγώντας τις προϋποθέσεις.
Σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν αίσιο τέλος δεν αποκλείεται η πιθανότητα ρήξης είχε αφήσει να εννοηθεί ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Mιλώντας σήμερα (27/3) στο Star, ο αναπληρωτής υπουργούς τόνισε χαρακτηριστικά: «Νομίζω ότι το σενάριο της ρήξης είναι κάτι που το είχε πει και ο Γ. Βαρουφάκης στις προγραμματικές του δηλώσεις κι αυτό το έχει εκτιμήσει ο ελληνικός λαός. Έχει καταλάβει ότι εμείς υποστηρίζουμε τον κόσμο της εργασίας, υποστηρίζουμε τους ανθρώπους που έχασαν πάρα πολλά πράγματα από την κρίση και ότι είμαστε έτοιμοι, αν δεν πάνε καλά τα πράγματα, για μια ρήξη» και πρόσθεσε: «Αν δεν το έχεις στο μυαλό σου τη ρήξη, ούτε καν σαν ενδεχόμενο, προφανώς οι δανειστές θα περάσουν τα ίδια μέτρα με τους προηγούμενους. Θα μπορούσαμε δηλαδή να είμαστε σαν τον κ. Σαμαρά. Εμείς δημιουργούμε ασάφεια στους εταίρους μας για τις προθέσεις μας σκοπίμως γιατί πρέπει να ξέρουν ότι εμείς είμαστε έτοιμοι για μια ρήξη, αλλιώς δεν διαπραγματεύεσαι».
Ο κ. Τσακαλώτος απέφυγε να πει περισσότερα, θεωρώντας πως κάτι τέτοιο δε βοηθάει στην διαπραγμάτευση.
«Εμείς επιλέξαμε στη διαπραγμάτευση να είμαστε πολύ λογικοί, πολύ ευγενικοί, πολύ μετριοπαθείς σ’ αυτά που ζητάμε. Αν μετά από όλα αυτά, μας πουν ότι τίποτα δεν άλλαξε με τις εκλογές και ότι πρέπει να κάνουμε ακριβώς αυτό που δεν έκανε η ΝΔ με τη λίστα Χαρδούβελη, προφανώς αυτό δεν είναι μια βάση συμφωνίας και νομίζω ότι και ο ελληνικός λαός δεν το θέλει αυτό», υποστήριξε.
Κανένα θέμα με αποχώρηση Βαρουφάκη
Εν τω μεταξύ, θέμα χρόνου θεωρεί την αποχώρηση του Γ. Βαρουφάκη από την κυβέρνηση, η γερμανική εφημερίδα Bild. «Αρχικά ήταν ο κουλ υπουργός της Ελλάδας. Μετά ήταν ο ψεύτης υπουργός. Τώρα, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών λέει να φεύγει...» σημειώνει το δημοσίευμα.
«Κάθε φορά που βρισκόμαστε όλο και πιο κοντά στη διαπραγμάτευση, ξεπηδά μια νέα φήμη περί παραίτησής μου. Είναι διασκεδαστικό» το «τιτίβισμα»-απάντηση του Γιάνη Βαρουφάκη.

Δημοσίευμα του Reuters που επικαλείται Έλληνα αξιωματούχο διαψεύδει το δημοσίευμα, αναφέροντας ότι δεν τίθεται θέμα απομάκρυνσης του κ. Βαρουφάκη.
ΝΔ: «η αυτοκτονία δεν μπορεί να είναι απειλή»
Για «κωμωδία της υπερήφανης διαπραγμάτευσης», κάνει λόγο η ΝΔ, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως «απειλεί τώρα με χρεοκοπία την ίδια τη χώρα».
Σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του κόμματος Κώστας Καραγκούνης, αναφερόμενος σε σημείωμα της κυβέρνησης και στις δηλώσεις των κ.κ. Βαρουφάκη και Τσακαλώτου καλεί τα στελέχη της κυβέρνησης να ξαναδιαβάσουν τί υπέγραψαν στις 20 Φεβρουαρίου στο Eurogroup και επισημαίνει πως «η αυτοκτονία δεν μπορεί να είναι απειλή».
ΠΑΣΟΚ: «υπουργοί ακολουθούν το μοτίβο του κ. Βαρουφάκη»
Από το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, δεν έμεινε ασχολίαστο το σενάριο της ρήξης:
«Διάφοροι υπουργοί ακολουθούν το μοτίβο του κ. Βαρουφάκη και μιλούν δημόσια, με εκπληκτική άνεση, για το σενάριο της ρήξης με την Ευρώπη και το ΔΝΤ ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας. Το παιδαριώδες σκεπτικό τους είναι πως άμα δεν μιλάς για ρήξη και δεν απειλείς τους συνομιλητές σου με το ενδεχόμενο αυτό, δεν κερδίζεις διαπραγματευτικά!
Αν αυτό συνιστά ενδοκυβερνητική κριτική στον κ. Τσίπρα για όσα είπε και έκανε στο Βερολίνο, τότε ας τους συμμαζέψει αμέσως ο ίδιος ο κ. Τσίπρας.
Αν απευθύνονται στους διεθνείς συνομιλητές της χώρας, τότε προφανώς οι αναφορές στο σενάριο της ρήξης έχουν νόημα μόνο αν τα ίδια είπε ο κ. Τσίπρας στις συνομιλίες του με την κα Μέρκελ. Στην περίπτωση αυτή θα ήταν απειλητικός στις συνομιλίες και εξευμενιστικός στις δημόσιες δηλώσεις! Αυτό όμως δεν βγάζει νόημα για μια κυβέρνηση που ενδιαφέρεται πρωτίστως για το εσωτερικό ακροατήριο και τις δημοσκοπήσεις.
Τι μένει; Το παντελώς ανεύθυνο σενάριο να απειλούν με ρήξη τρομάζοντας την ελληνική κοινή γνώμη, υπονομεύοντας ακόμη μια φορά το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και τροφοδοτώντας τα διεθνή ΜΜΕ με δημοσιεύματα για το ελληνικό κυβερνητικό αλαλούμ» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Χαριλάου Τρικούπη.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...