Ενας ουρανοξύστης χρέη,ΔΟΥ Μεγάλου Πλούτου,τεχνική εταιρεία «Μπ. Βωβός», Ανδρέας Φουστάνος,και δεκάδες γραφεία γνωστών επιχειρήσεων της χώρας.

Μικρογραφία του «διαρκούς σκανδάλου» των μεγαλοεπιχειρηματιών που εκμεταλλεύονται την κρίση για να φεσώνουν το Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ αποδεικνύεται η περίπτωση της αποκοπής ρεύματος που έγινε με εντολή της ΔΕΗ στο εμβληματικό κτίριο «Atrina» επί της λεωφόρου Κηφισίας, όπου στους 18 ορόφους του στεγάζονται όχι μόνο η ΔΟΥ Μεγάλων Επιχειρήσεων και το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλου Πλούτου, αλλά και δεκάδες γραφεία γνωστών επιχειρήσεων της χώρας.

Τα χρέη των ιδιοκτητών και ενοίκων του κτιρίου προς τη ΔΕΗ έχουν εκτοξευτεί μέσα σε λίγα χρόνια στα 1,388 εκατ. ευρώ, καθώς όχι μόνο -σύμφωνα με πληροφορίες- κάποιες από τις εταιρείες που στεγάζονται εκεί έχουν σταματήσει να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους, αλλά τα χρήματα που συγκεντρώνονται από τον εκάστοτε διαχειριστή «παρακρατούνται» και δεν αποδίδονται στη ΔΕΗ.
Είναι μάλιστα η δεύτερη φορά τους τελευταίους μήνες που με εντολή της ΔΕΗ διακόπτεται η ηλεκτροδότηση στο συγκεκριμένο κτιριακό συγκρότημα. Τον περασμένο Οκτώβριο είχε εκδοθεί πάλι εντολή αποκοπής, ενώ τον Δεκέμβριο έγινε νέος διακανονισμός για το χρέος που τότε έφτανε τα 1,27 εκατ. ευρώ, ο οποίος σύμφωνα με τη διοίκηση της Επιχείρησης δεν τηρήθηκε.
Σύμφωνα με πληροφορίες που δεν έχουν διασταυρωθεί, ένα πολύ μεγάλο μέρος των οφειλών δημιουργήθηκε όσο ακόμη τη διαχείριση την είχε η τεχνική εταιρεία «Μπ. Βωβός», η οποία κατασκεύασε το κτίριο και διατηρεί την ιδιοκτησία σε αρκετούς ορόφους.
Στην περίπτωση των «στρατηγικών κακοπληρωτών» του κτιρίου «Atrina», τα χρέη αβγάτισαν, καθώς επικρατούσε η βεβαιότητα ότι η ΔΕΗ δεν θα τολμούσε να κόψει ποτέ το ρεύμα λόγω της λειτουργίας της ΔΟΥ Μεγάλου Πλούτου. Το γεγονός δε ότι από κατασκευής του κτιρίου προβλέφθηκε η εγκατάσταση ενός και μόνο μετρητή ηλεκτρικού ρεύματος για όλο το κτίριο διευκόλυνε την εκρηκτική συσσώρευση χρεών.
Τακτικές εκβιασμού
Η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη έκανε έμμεσα χθες λόγο για τακτικές εκβιασμού από κάποιες συστεγαζόμενες επιχειρήσεις και χρειάστηκε η προσωπική κινητοποίησή της προκειμένου να πληρωθούν κάποια χρήματα προς τη ΔΕΗ και να επανέλθει η ηλεκτροδότηση, κάτω από την κατακραυγή για το πρόβλημα λειτουργίας στην πιο νευραλγική εφορία της χώρας που ασχολείται με θέματα όπως η λίστα Λαγκάρντ, οι offshore εταιρείες και τα εμβάσματα εξωτερικού.
Η υπόθεση της διήμερης διακοπής ρεύματος στη ΔΟΥ Μεγάλου Πλούτου είχε και παράπλευρες συνέπειες, τις οποίες κάποιοι επιχείρησαν να συνδέσουν με το θέμα Μπόμπολα, αφότου η Νάντια Βαλαβάνη δήλωσε χθες το πρωί ότι επιχειρηματίας που θέλησε να ρυθμίσει οφειλές ύψους 2 εκατ. ευρώ δεν εξυπηρετήθηκε λόγω της διακοπής ρεύματος.
Από την πλευρά της η ΔΕΗ επισήμως έκανε λόγο για «ενοικιαστές με μεγάλη οικονομική επιφάνεια», αφήνοντας να εννοηθεί ότι κάποιοι από αυτούς, ενώ έχουν λεφτά, δεν πληρώνουν, ρίχνοντας όμως την κύρια ευθύνη στον διαχειριστή του συγκροτήματος, «ο οποίος δεν καταβάλλει τα ποσά», χωρίς πάντως να κατονομάσει τον χειρουργό Ανδρέα Φουστάνο, ο οποίος έχει αναλάβει τη διαχείριση κατά δήλωσή του το τελευταίο 6μηνο. Παράλληλα, διευκρίνισε πως η εφορία που στεγάζεται στο κτίριο δεν συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των οφειλετών, χωρίς όμως να δώσει στοιχεία για τους υπόλοιπους οφειλέτες.
Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μια αρκετά περίεργη υπόθεση που αναδεικνύει παράλληλα και τη σκανδαλώδη «ασυλία» που απολαμβάνουν μεγαλοεπιχειρηματίες για τις οφειλές τους προς το Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ. Ηδη όπως πληροφορείται η «Εφ.Συν.», μετά και τα χθεσινά γεγονότα, κάποιες μεγάλες επιχειρήσεις-ένοικοι του συγκεκριμένου συγκροτήματος κινούνται νομικά κατά της διαχείρισης και των οφειλετών, επικαλούμενοι την οικονομική ζημιά που υφίστανται από τις αποκοπές ρεύματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...