Η πρόταση της Ελλάδας για συμφωνία. Τι προβλέπει για συντάξεις, ΦΠΑ. Διαψεύδονται νέα μέτρα

Στη δημοσιότητα οι θέσεις της ελληνικής πλευράς για επίτευξη συμφωνίας την ώρα που ξεκινούν στο Brussels Group οι διαδικασίες συγγραφής του τελικού κειμένου. Συνεχείς επαφές του πρωθυπουργού με τους ηγέτες της ΕΕ

Ξεκινούν σήμερα στο Brussels Group στις Βρυξέλλες οι διαδικασίες συγγραφής της συμφωνίας Ελλάδας-δανειστών


Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα υπάρχει διαρκής επικοινωνία του Έλληνα Πρωθυπουργού με ηγέτες ώστε να διευκολυνθεί η επίτευξη συμφωνίας. Αυτή, άλλωστε, ήταν και η πρόσφατη συμφωνία στη Ρίγα της Λετονίας.
Το πλαίσιο της συμφωνίας θα προβλέπει:

α. Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα για τα πρώτα χρόνια.

β. Μη υφεσιακά μέτρα που θα έχουν και αναδιανεμητικό προσανατολισμό. Δεν θα υπάρξουν περικοπές σε μισθούς/συντάξεις.

γ. Μεταρρύθμιση του ΦΠΑ, ώστε να έχει αναδιανεμητικό χαρακτήρα και εισπραξιμότητα. Δεν υπάρχει σενάριο με 1,8 δισ. ευρώ μέτρα.

δ. Μακροπρόθεσμη λύση με ελάφρυνση του χρέους και αναπτυξιακό πακέτο.

Στο συνταξιοδοτικό θα υπάρξει μεταρρύθμιση, προκειμένου να περιοριστούν οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις (χωρίς να θίγονται θεμελιωμένα δικαιώματα) και να ενοποιηθούν ασφαλιστικά ταμεία. Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται για έναρξη διαλόγου και εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Η κυβέρνηση δεν προτίθεται να κόψει συντάξεις.

Ωστόσο, παραμένει το πρόβλημα με τη διαφορετική στάση ανάμεσα στους θεσμούς, όπως σημειώνει το Μαξίμου. Αν δεν απαιτούνταν η συμφωνία του ΔΝΤ τώρα θα είχε κλείσει η συμφωνία, αναφέρεται από κυβερνητικές πηγές. Είναι χαρακτηριστική η διαφοροποίηση μεταξύ των θεσμών, όταν οι μεν Ευρωπαίοι (Κομισιόν και ΕΚΤ) ζητούν μια γρήγορη ως το τέλος Μαΐου συμφωνία, το δε ΔΝΤ, μέσω αξιωματούχων του, σημειώνει ότι "θα πρέπει να υπάρχει ολοκληρωμένη προσέγγιση, όχι μια γρήγορη και πρόχειρη δουλειά".

Οι καταθέσεις και η τραπεζική λειτουργία είναι διασφαλισμένες, διευκρινίζεται από την κυβέρνηση, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος δεν ζήτησε καμιά αύξηση του ELA, καθώς το πλαφόν των 80,2 δισ. θεωρείται επαρκές μετά τη σταθεροποίηση της εκροής καταθέσεων. Είναι φανερό ότι μέχρι τέλους κάποιοι θα παίζουν παιχνίδια με στόχο την πίεση στην ελληνική κυβέρνηση.

"Η κυβέρνηση έχει κάνει το χρέος της, έδειξε εμπράκτως ότι θέλει ρεαλιστική συμφωνία. Ήρθε η ώρα οι θεσμοί να αναλάβουν τις ιστορικές ευθύνες τους απέναντι στην Ελλάδα και στο κοινό ευρωπαϊκό όραμα", σημειώνουν οι ίδιες πηγές.
"Κανένας κίνδυνος για μισθούς και συντάξεις", είπε ο πρωθυπουργός κατά την αποχώρηση του από το υπουργείο Οικονομικών. Ποιο είναι το μήνυμά του στους πολίτες. Μαίνονται οι διαβουλεύσεις για την τελική συμφωνία στο Brussels Group
"Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την επίτευξη συμφωνίας" δήλωσε ο πρωθυπουργός αποχωρώντας από το υπουργείο Οικονομικών το απόγευμα της Τετάρτης.
ADVERTISEMENT
"Έχουμε κάνει πάρα πολλά βήματα. Είμαστε κοντά σε μια θετική για την ελληνική οικονομία συμφωνία που θα αναδιανέμει βάρη και πολύ σύντομα θα μπορούμε να παρουσιάσουμε πολλά περισσότερα στοιχεία. Χρειάζεται ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, έχουμε να κάνουμε με θεσμούς με αντικρουόμενες γνώμες μεταξύ τους και με εταίρους - κράτη με διαφορετικές θέσεις", τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Στη συνέχεια διέψευσε τα σενάρια κινδυνολογίας ότι δεν θα πληρωθούν μισθοί και συντάξεις και έκανε κάλεσμα για ψυχραιμία και αποφασιστικότητα:
"Διαπραγματευόμαστε εξασφαλίζοντας συνθήκες ασφάλειας για την ελληνική οικονομία. Η κινδυνολογία είναι ψευδής για την κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας. Να κλείσουμε τα αυτιά στις Κασσάνδρες, δεν κινδυνεύουν μισθοί και συντάξεις, τράπεζες και καταθέσεις. Κανένας κίνδυνος για μισθούς, συντάξεις, θα πληρωθούν κανονικά, χρειάζεται ψυχραιμία και αποφασιστικότητα", κατέληξε ο πρωθυπουργός.
Η σύσκεψη στο υπ. Οικονομικών είχε ως θέμα της την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους "Θεσμούς", με στόχο την επίτευξη συμφωνίας, που θα ανοίξει τις στρόφιγγες της ρευστότητας.
Στη σύσκεψη μετείχαν, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γ.Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών Γ.Βαρουφάκης και μέλη της Επιτροπής διαπραγμάτευσης.
 Το κείμενο της συμφωνίας θα βρεθεί στο επίκεντρο του Eurogroup, πιθανότατα την ερχόμενη Τρίτη 2 Ιουνίου, προκειμένου να δοθεί το πολυπόθητο φως στην Ελληνική οικονομία ενώ σήμερα ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις στο Brussels Group.
Το Μαξίμου αισιοδοξεί, τονίζει ωστόσο πως η ελληνική πλευρά έχει κάνει το χρέος της και εναπόκειται πλέον στους θεσμούς και τους εταίρους να συνεννοηθούν μεταξύ τους για να φτάσουμε στο τελικό βήμα.


πηγη
Με στόχο να ανοίξει πολιτικά τον δρόμο για συμφωνία Αθήνας-θεσμών ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δίνει το παρών στην Σύνοδο Κορυφής της Ρίγας, όπου θα έχει κρίσιμες επαφές με τη γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ και τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, την ώρα που τα σενάρια παράτασης του προγράμματος και... καταστροφής καλά κρατούν.


Στο πλαίσιο της 4ης Συνόδου Κορυφής της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης, ο πρωθυπουργός θέλει να παρουσιάσει δια ζώσης στους συνομιλητές του τόσο τα αποτελέσματα της ως τώρα διαπραγμάτευσης όσο και την πρόταση της ελληνικής πλευράς για την απομείωση του χρέους και την ανάπτυξη.






 Το Μαξίμου ποντάρει στις πολιτικές συζητήσεις που θα κάνει εις βάθος στην Ρίγα με τους ευρωπαίους ηγέτες θεωρώντας ότι με την στάση τους μπορούν να μεταδώσουν ένα θετικό κλίμα και ένα «σήμα» για το κλείσιμο της συμφωνίας προς το Brussels Group, όπου διεξάγονται πυρετώδεις τεχνικές συνομιλίες.

Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι ένα ξεκαθαρο χρονοδιαγραμμα για τη συμφωνία, αλλά και μία έκτακτη σύνοδος του Eurogroup που θα τη βάλει σε «ράγες».

Περίπου στις 22:00 αναμένεται να ολοκληρωθεί το δείπνο εργασίας με το οποίο ξεκινούν στις 20:00 οι εργασίες της Συνόδου, ενώ στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα δει Μέρκελ και Ολάντ.
«Βροχή» τα σενάρια

Την ίδια ώρα, τα σενάρια για την έκβαση της διαπραγμάτευσης της Αθήνας με τους δανειστές της πέφτουν «βροχή». Λίγες ώρες πριν από τη Σύνοδο της λετονικής πρωτεύουσας, η γερμανική Süddeutsche Zeitung και ο βρετανικός Guardian αναφέρθηκαν στο ενδεχόμενο παράτασης του ελληνικού προγράμματος, το οποίο μπορεί να συζητηθεί και κατά τις συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ.

Το σχέδιο που επικαλείται η γερμανική εφημερίδα προβλέπει επίσης την εκταμίευση περίπου 4 δισ. ευρώ από τα κράτη-μέλη αλλά σε αντάλλαγμα η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να δεχθεί ορισμένους από τους όρους του τρέχοντος προγράμματος όπως η αναμόρφωση του ΦΠΑ.

Επικαλούμενος γερμανούς αξιωματούχους με γνώση των διαπραγματεύσεων, ο Guardian αναφέρει ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να προσφερθεί στην Αθήνα «ανάσα τεσσάρων μηνών» που θα δώσει τον χρόνο στην ελληνική κυβέρνηση να σχεδιάσει λεπτομερή κατάλογο μεταρρυθμίσεων, στη βάση των προτάσεων που μελετώνται αυτή τη στιγμή σοβαρά από τους δανειστές. Τα σενάρια αυτά, πάντως, διέψευσαν Αθήνα και Κομισιόν.

Ιδιαίτερα πιθανό φαίνεται να μοιάζει, ωστόσο, αυτό της έκτακτης συνάντησης του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι με τον Αλέξη Τσίπρα μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με εσωτερικο έγγραφο που φέρεται να διέρευσε αποκαλύπτοντας και πρόθεση και για έκτακτο Eurogroup την ίδια ημέρα.

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός έφτασε στη Ρίγα της Λετονίας με αεροπλάνο C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, συνοδευόμενος από τους υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, τον αναπληρωτή υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον αναπληρωτή υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκο Χουντή, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γαβριήλ Σακελλαρίδη, τον διπλωματικό του σύμβουλο Βαγγέλη Καλπαδάκη και τον υπεύθυνο του Γραφείου Τύπου, Θοδωρή Μιχόπουλο. Η Σύνοδος Κορυφής θα ολοκληρωθεί αύριο.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...