Ταλαιπωρία για τον πρωθυπουργό-Με C-130 και χωρίς… ανέσεις στη Ρίγα..Στη σύνοδο κορυφής ο πρωθυπουργός

Τα δύο πρωθυπουργικά αεροσκάφη βρίσκονται σε διαδικασία συντήρησης και ο Αλέξης Τσίπρας αναγκάστηκε να πετάξει ως τη λετονική πρωτεύουσα, με C-130.


Το κυβερνητικό επιτελείο, ενημερώθηκε αργά για την συγκεκριμένη εξέλιξη και όταν προσπάθησε να βρει εισιτήρια για αεροπλάνο της γραμμής και μέσω Βιέννης, δεν τα κατάφερε καθώς είχαν εξαντληθεί.












Το C-130 δεν ενδείκνυται βέβαια για μεταφορά πολιτικού προσωπικού –πόσο μάλλον του πρωθυπουργού- αλλά κυρίως για… αλεξιπτωτιστές. Ο Αλέξης Τσίπρας, με τις συνθήκες που επικρατούν στα εν λόγω αεροσκάφη, θα δυσκολευτεί πολύ να κάνει τις τελευταίες προετοιμασίες πριν τη Σύνοδο Κορυφής.
πηγη

Στη σύνοδο κορυφής ο πρωθυπουργός με στόχο συμφωνία-πακέτο

 

Συνοδεία του υπουργού Επικρατείας Αλέξη Παππά και του αναπληρωτή υπουργού Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδη Τσακαλώτου μεταβαίνει σήμερα στη Ρίγα της Λετονίας ο πρωθυπουργός προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες της 4ης συνόδου κορυφής της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης.
Στο περιθώριο της συνόδου ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να έχει συναντήσεις κατά μόνας με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Επιπλέον, αναμένεται να υπάρξουν επαφές και με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους. Το δείπνο εργασίας είναι προγραμματισμένο για τις 8 το βράδυ.
Στην ελληνική αποστολή συμμετέχουν και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Βαγγέλης Καλπαδάκης, και ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Θοδωρής Μιχόπουλος.

Αναδιάρθρωση του χρέους

Στις σημερινές συναντήσεις του ο πρωθυπουργός προτίθεται να παρουσιάσει τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας καθώς το χρηματοδοτικό ζήτημα της Ελλάδας ανάγεται σε κορυφαίο θέμα για το Μαξίμου, μια και οι ανάγκες είναι «επείγουσες», ενώ οι μήνες του καλοκαιριού προδιαγράφονται δύσκολοι για την αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων.
Στο κορυφαίο ζήτημα του χρέους εμπλέκονται, όμως, πολλές πλευρές και απαιτείται η εξέταση πολλών παραμέτρων. Γι' αυτό και ο πρωθυπουργός θα αρκεστεί να επισημάνει στις συναντήσεις του ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε «στενότητα» αναφορικά με τους πόρους που θα πρέπει να καταβάλει στους δανειστές της το καλοκαίρι, αλλά και συνολικά το 2015.
Η συζήτηση για αναδιάρθρωση του χρέους φαίνεται πάντως ότι ωριμάζει σε αρκετούς ευρωπαϊκούς κύκλους, ενώ ενισχύεται το σενάριο το χρέος προς το ΔΝΤ να αναληφθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, το επιτόκιό του να πέσει δραστικά και η αποπληρωμή του να μεταφερθεί στο απώτερο μέλλον.
Το σενάριο αυτό ωστόσο συναντά την αντίδραση της Γερμανίας, καθώς η πολιτική της ηγεσία δεν επιθυμεί προσώρας να κληθεί να απαντήσει στο εσωτερικό της ακροατήριο γιατί η Ευρώπη, και κατ' επέκταση η ισχυρή οικονομία της ευρωζώνης, αναλαμβάνει -υποτίθεται- να δώσει νέα «βοήθεια» στην Ελλάδα.
Ωστόσο, το φερόμενο ως «σχέδιο Γιούνκερ», που δημοσιεύτηκε προ ημερών, περιελάμβανε αυτό το σενάριο, δίνοντας τροφή σε νέες συζητήσεις για το πώς η Ελλάδα μπορεί να αποφύγει την ασφυξία.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...