Τέλος εποχής για τη θρυλική σατιρική εκπομπή 'Les Guignols' του Canal Plus* Les Grecs Guignols

Η γαλλική εκπομπή που σατιρίζει την πολιτική επικαιρότητα εδώ και 27 χρόνια, αλλάζει σελίδα, αντικαθιστώντας τους βασικούς δημιουργούς της. Δείτε το βίντεο των Guignols για την Ελλάδα του μνημονίου (vid)

Έπειτα από χρόνια στο τιμόνι του προγράμματος του συνδρομητικού καναλιού τέσσερις από τους δημιουργούς του απομακρύνονται από την συγγραφική ομάδα,
προκειμένου να επέλθει η ανανέωση στην εκπομπή 'Guignols de l'info', μια από τις πιο εμβληματικές και αναγνωρισμένες σατιρικές εκπομπές της γαλλικής τηλεόρασης, που σατίριζε την επικαιρότητα χρησιμοποιώντας μαριονέτες πολιτικών και επώνυμων προσώπων.

Οι Lionel Dutemple, Julien Herve, Philippe Mechelen και Benjamin Morgaine θα αποχωρήσουν από την εκπομπή, αφού ο νέος γενικός διευθυντής του καναλιού θεωρεί πως είχαν "εξαντληθεί" και δεν ανταποκρίνονταν σε αυτό που επιθυμούν οι νέοι ιδιοκτήτες του σταθμού. Για κάποιους από αυτούς αυτή η απόφαση σημαίνει το τέλος μιας μακροχρόνιας συνεργασίας, 15 και πλέον ετών. Συγκεκριμένα ο κ. Dutemple φαίνεται σύμφωνα με την εφημερίδα Le Monde, να πληρώνει το κόστος της στενής του σχέσης με τον απερχόμενο γενικό διευθυντή του Canal Plus.

Στην Ελλάδα η εκπομπή έγινε ιδιαίτερα γνωστή στις αρχές της εφαρμογής του μνημονίου, όταν σε ένα από τα ευρηματικά τους σκετσάκια αναφέρονταν στην κατάσταση της χώρας μας. Το βίντεο τοποθετείται σε ένα εργαστήριο, όπου γίνονται πειράματα με έναν Έλληνα, ντυμένο μάλιστα με φουστανέλα, ο οποίος και συμβολίζει φυσικά το τι έπεται για τους υπόλοιπους λαούς της Ευρώπης, αν τα απάνθρωπα μέτρα εργασίας που επιβάλλονται εδώ επιτύχουν. Δείτε το βίντεο.

..

Μια ιστορική εκπομπή
Η εκπομπή μετρά σχεδόν 30 χρόνια τηλεοπτικής ζωής και από τα σκετς της έχουν περάσει φυσικά όλοι οι πολιτικοί της γαλλικής πολιτικής ζωής, αλλά και επώνυμοι, δημοσιογράφοι και ξένοι ηγέτες. Έκανε πρεμιέρα με τον τίτλο "Les Arenes de l'info" στις 29 Αυγούστου του 1988, για να γίνει ιδιαίτερα γνωστή και αγαπητή λίγα χρόνια αργότερα. Οι στερεότυπες φράσεις των πρωταγωνιστών της επικαιρότητας, αλλά και η πετυχημένη αναπαράσταση τους με μαριονέτες, έχει γίνει πλέον κτήμα της γαλλικής λαϊκής κουλτούρας.
Ιδιαίτερα  ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Jacques Chirac φαίνεται πως αποτέλεσε αγαπημένη περσόνα των δημιουργών που τον χρησιμοποίησαν υποδειγματικά σε δεκάδες σκετς, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ιχνηλάτηση μιας πλευράς του συντηρητικού πολιτικού που ποτές δεν θα έβγαινε προς τα έξω διαφορετικά.
Η ελληνική προσπάθεια στα πρότυπα των Guignols Στα πρότυπα της γαλλικής εκπομπής, επιχείρησε και η ελληνική τηλεόραση να διαρθρώσει τη δική της σατιρική πολιτική εκπομπή εκμεταλλευόμενη το μοναδικό ταλέντο του Γιώργου Μητσικώστα. Η εκπομπή "Φτύστους" προβλήθηκε το 1995 στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ (ο οποίος μετεξελίχθηκε σε Alpha) με κούκλες των βασικών πολιτικών φτιαγμένες εξ ολοκλήρου στο εξωτερικό. Φυσικά το πρόγραμμα, που αποτελεί ναυαρχίδα του καναλιού θα συνεχίσει, με τη σταδιακή τους αντικατάσταση προκειμένου οι υπεύθυνοι του σταθμού να καταλήξουν σε μια τελική ομάδα στις αρχές του 2016. Πηγή: Le Monde

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...