Βάσεις 2015:ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΕ ΑΕΙ ΚΑΙ ΤΕΙ

 Ανακοινώθηκαν οι βάσεις εισαγωγής 2015 από το υπουργείο Παιδείας. Αισθητή πτώση σε Ιατρικές και Νομικές. Κάθετη πτώση σε σχολές της Περιφέρειας και συγκρατημένη "βουτιά" στις σχολές των κεντρικών πανεπιστημίων, μετά τα απαιτητικά θέματα και τις χαμηλές επιδόσεις στα μαθήματα βαρύτητας.
Επιστροφή στα "συμπιεσμένα" προς τα κάτω μόρια του 2013.
Τέλος στην αγωνία χιλιάδων μαθητών μπήκε νωρίς το πρωί της Τετάρτης, αφού ανακοινώθηκαν τελικά οι βάσεις 2015 για όλα τα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας.
Οι βάσεις εισαγωγής για τις Πανελλήνιες 2015 έχουν ήδη αναρτηθεί και στην ειδική ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας, όπου οι υποψήφιοι μπορούν να δουν σε ποιο τμήμα κατάφεραν να εισαχθούν.
Μπαίνοντας στην ιστοσελίδα, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να συμπληρώσει τον 8ψήφιο κωδικό εξετάσεων (αναγράφεται στο καρτελάκι ταυτότητας υποψηφίου) και τα 4 αρχικά των ονομαστικών στοιχείων σας με τη σειρά: Επώνυμο, Όνομα, Πατρώνυμο, Μητρώνυμο και κατόπιν να πατήσει ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ για να δει τις βάσεις.
ADVERTISEMENT

  Τα αποτελέσματα θα αποσταλούν ηλεκτρονικά και στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, για να εκτυπωθούν ονομαστικές καταστάσεις των επιτυχόντων και να προωθηθούν στα αντίστοιχα σχολεία ευθύνης τους.
Επίσης την Τετάρτη 26-8-2015 στις 10:00 ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των εισαγόμενων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με τις ειδικές κατηγορίες των αλλοδαπών-αλλογενών και των αποφοίτων Λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων Κρατών-Μελών της Ε.Ε. μη ελληνικής καταγωγής. Τα ανωτέρω αποτελέσματα θα αναρτηθούν στην ίδια ιστοσελίδα του υπουργείου.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΕ ΑΕΙ ΚΑΙ ΤΕΙ:

* ΒΑΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΝΙΑΙΑ ΛΥΚΕΙΑ, 90%
* ΒΑΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΣΠΕΡΙΝΑ ΛΥΚΕΙΑ, 90%
* ΒΑΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΑΛΛΟΓΕΝΩΝ - ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΕΚΤΟΣ Ε.Ε.
* ΒΑΣΕΙΣ ΕΠΙΛΟΓΗ 10% ΓΕΛ ΕΠΑΛ Β' 2014
* ΒΑΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΛ, ΕΠΑΛ 10% (του 2013)
* ΒΑΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΛ, ΕΠΑΛ 10% (του 2014)
* ΒΑΣΕΙΣ - ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΠΑΛ ΗΜΕΡΗΣΙΑ
* ΒΑΣΕΙΣ - ΕΠΛΟΓΗ ΕΠΑΛ ΕΣΠΕΡΙΝΑ
* ΒΑΣΕΙΣ ΕΠΑΛ ΕΠΙΛΟΓΗ 10% (του  2013)
* ΒΑΣΕΙΣ ΕΠΑΛ ΕΠΙΛΟΓΗ 10% (του 2014)
ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΒΑΣΕΩΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΓΕΛ 2014 ΜΕ 2015
ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΒΑΣΕΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΕΠΑΛ 2014 ΜΕ 2015

Πτώση σε όλες τις Σχολές - Συγκρατημένη άνοδος σε χαμηλόβαθμα τμήματα

Οι αρχικές εκτιμήσεις επιβεβαιώθηκαν και στις φετινές βάσεις 2015 παρατηρείται μεγάλη πτώση των βάσεων, κυρίως στις σχολές της Περιφέρειας.
Συγκρατημένη παρατηρείται η "βουτιά" στις σχολές των κεντρικών πανεπιστημίων, ενώ αισθητή είναι η πτώση και στις περιζήτητες σχολές (Ιατρικές, Νομικές κλπ).
Αντίθετα, σε χαμηλόβαθμες σχολές παρατηρείται μικρή άνοδος. Παράλληλα, προβλέπεται μικρή άνοδος στις σχολές που κινούνται στα 11.000 με 13.000 μόρια.
Σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς αναλυτές, το οξύμωρο είναι ότι παρά τη μεγάλη ζήτηση, η τρομακτική συρρίκνωση που κατεγράφη φέτος στους αριστούχους δεν άφησε πολλά περιθώρια ακόμα και για διατήρηση των βάσεων στα περσινά τους επίπεδα.
Οπότε και στις δημοφιλείς σχολές παρατηρείται "ελεύθερη πτώση", ανάλογα με το επιστημονικό πεδίο από 150 έως και 800 μόρια.
Σημειώνεται ότι οι αριστούχοι φέτος είναι περίπου 4.010 από 7.428 που ήταν το 2014, δηλαδή ο μικρότερος αριθμός της τελευταίας δεκαετίας.

Οι βάσεις των Capital Control και των περιορισμένων μετεγγραφών

Οι παράγοντες που επέδρασαν πτωτικά ήταν η δυσκολία των θεμάτων στις φετινές Πανελλήνιες 2015, αλλά και η νέα ρύθμιση για τις μετεγγραφές.
Η οικονομική κρίση εξάλλου απέτρεψε πολλούς υποψηφίους από το να δηλώσουν σχολές μακριά από τον τόπο διαμονής τους, καθώς οι οικογένειές τους, είτε λόγω σοβαρών οικονομικών δυσκολιών, είτε λόγω του φόβου για τη διακίνηση των χρημάτων, τα απέτρεψαν από το να δηλώσουν σχολές μακριά από τον τόπο διαμονής τους.
Άλλωστε, η εμπειρία των Capital Controls εν μέσω της διορίας συμπλήρωσης του μηχανογραφικού, έστρεψε μία μερίδα υποψηφίων σε Ιδρύματα πλησίον της κατοικίας τους, καθώς δεν γνώριζαν εάν θα μπορούσαν έστω να ανοίξουν έναν τραπεζικό λογαριασμό.
Κι αυτοί πάντως που θα επιτύχουν σε σχολές μακριά από τον τόπο διαμονής τους δεν θα χρειαστεί να επισκεφθούν άμεσα τον τόπο των σπουδών τους, καθώς από φέτος ισχύει για πρώτη φορά το σύστημα της ηλεκτρονικής εγγραφής.
Οι επιτυχόντες δεν έχουν παρά να εισέλθουν από τον υπολογιστή τους με τον ειδικό κωδικό τους στην ειδική ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας και να ακολουθήσουν τις σχετικές οδηγίες.
Στη συνέχεια βέβαια, θα πρέπει να αποστείλουν ταχυδρομικά τα σχετικά δικαιολογητικά. Οι εγγραφές αναμένεται να γίνουν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου.
Πτώση σε αρκετές σχολές - και μάλιστα κατακόρυφη - είναι προδιαγεγραμμένη, κυρίως λόγω των κακών επιδόσεων των υποψηφίων στις Πανελλήνιες 2015. Δείτε τη "βουτιά" ανά πεδίο
Μέχρι την Πέμπτη 27 Αυγούστου θα έχει λάβει τέλος στην αγωνία των 105.000 υποψηφίων που πήραν μέρος στις Πανελλήνιες Εξετάσεις για το 2015 αφού θα ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής 2015.

Το τοπίο στις εκτιμήσεις για τις βάσεις 2015 ήταν ξεκάθαρο από την πρώτη στιγμή με τους εκπαιδευτικούς αναλυτές να επισημαίνουν ότι η πτώση -σε αρκετές σχολές μάλιστα κατακόρυφη- είναι προδιαγεγραμμένη, κυρίως λόγω των κακών επιδόσεων των υποψηφίων στις Eξετάσεις.
ADVERTISEMENT
Αυτό βέβαια δεν ήταν η μόνη «έκπληξη» του καλοκαιριού καθώς το ζήτημα των μετεγγραφών, με το νέο περιοριστικό νομοθετικό πλαίσιο, ώθησε αρκετούς στο να δηλώσουν τμήματα κοντά στο τόπο κατοικίας τους, ενώ και η εμπειρία των capital controls εν μέσω της διορίας συμπλήρωσης του μηχανογραφικού έστρεψε μία μερίδα υποψηφίων σε Ιδρύματα πλησίον της κατοικίας τους καθώς δεν γνώριζαν αν θα μπορούσαν έστω να ανοίξουν ένα λογαριασμό. Σύμφωνα με τον Ελεύθεο Τύο τα κεντρικά Ιδρύματα, τα οποία συγκεντρώνουν το 50% του συνόλου των υποψηφίων, έχουν βρεθεί στο επίκεντρο των αναλύσεων καθώς οι παράμετροι είναι πολλοί και αρκετοί αποτελούν καινούργιο φαινόμενο. Η στροφή προς τα κεντρικά Ιδρύματα ήταν αρκετά μεγάλη φέτος, γεγονός που δηλώνει ότι η ζήτηση είναι αυξημένη. Παρ’ όλα αυτά, οι χαμηλές επιδόσεις των υποψηφίων συνεχίζουν να αποτελούν τον πιο ισχυρό παράγοντα που σε δημοφιλείς και μεσαίας ζήτησης σχολές θα κρατήσει τη βάση εισαγωγής σε χαμηλά επίπεδα.
Αντίστοιχα, η αδυναμία αρκετών να σπουδάσουν στη σχολή επιλογής τους σε απομακρυσμένη τοποθεσία θα κρατήσει και σε αυτή την περίπτωση τις βάσεις χαμηλά σε τμήματα περιφερειακών Ιδρυμάτων, αυτή τη φορά λόγω χαμηλής ζήτησης. Από 200 έως και 1.500 μόρια Μετά την ιλιγγιώδη άνοδο των βάσεων πέρσι, οι φετινές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για επιστροφή στα «χαμηλά» των δημοφιλών σχολών, με την Ιατρική Αθηνών να χάνει το «θρόνο» των 19.000 μορίων. Αντίστοιχα, οι πολυτεχνικές σχολές της Αθήνας θα χάσουν μέχρι και 800 μόρια, ενώ ακόμα και η Νομική Αθήνας φαίνεται να επιστρέφει στη βάση του 2013, με απώλεια 200 μορίων.
Αν και στις μέχρι τώρα εκτιμήσεις ανά σχολή δεν αποτυπώνεται μεγάλη πτώση βάσεων στα περιφερειακά Ιδρύματα, αρκετοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η απώλεια ακόμα και 1.000 με 1.500 μορίων είναι πολύ πιθανή, λόγω των μετεγγραφών και των capital controls, δύο παραμέτρων που δεν έχουν ληφθεί υπ’ όψιν.

1ο επιστημονικό πεδίο

Ακόμα και στο όριο των 18.000 μορίων αναμένεται να κινηθεί η Νομική Αθηνών, όταν πέρσι είχε φτάσει τα 18.700. Η Νομική Κομοτηνής υπολογίζεται να χάσει ακόμα και 800 μόρια, ενώ το ίδιο αναμένεται και για τις σχολές Ψυχολογίας. Μικρότερες θα είναι οι απώλειες στις σχολές που έχουν ειδικό μάθημα, όπως τα ΜΜΕ, μιας και οι επιδόσεις των υποψηφίων ήταν αρκετά καλές.
2ο επιστημονικό πεδίο
Πτώση τουλάχιστον 500 μορίων θα σημειωθεί σχεδόν σε όλες τις σχολές του 2ου επιστημονικού πεδίου, καθώς τα δύο μαθήματα βαρύτητας, τα Μαθηματικά και η Φυσική, δυσκόλεψαν τους υποψηφίους. Η Πληροφορική Αθηνών θα πέσει αισθητά κάτω από τα 17.000, ενώ οι Φυσικομαθηματικές δεν θα σημειώσουν τόσο μεγάλη πτώση, κυρίως γιατί η βάση εισαγωγής τους κυμαίνεται σε μεσαία επίπεδα, 14.000-16.000 μόρια.

3ο επιστημονικό πεδίο

Η πιο σίγουρη επιστροφή στα επίπεδα του 2013 είναι η Σχολή της Ιατρικής Αθηνών, η οποία πέρσι «κέρδισε» 300 μόρια, τα οποία θα χάσει φέτος. Οι αριστούχοι στη Βιολογία, μάθημα βαρύτητας για το 3ο επιστημονικό πεδίο, ήταν πολύ πιο περιορισμένοι σε σχέση με πέρσι, γεγονός που θα επηρεάσει και τις παραϊατρικές σχολές, που κερδίζουν σταθερά το ενδιαφέρον των υποψηφίων. Οι Φαρμακευτικές, για παράδειγμα, υπολογίζεται να χάσουν μέχρι και 600 μόρια.

4ο επιστημονικό πεδίο

Μέχρι και 1.000 μόρια υπολογίζεται να χάσουν κάποιες σχολές από το συγκεκριμένο πεδίο. Για τα δημοφιλή τμήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη η πτώση κυμαίνεται από 200 έως και 700 μόρια. Οι Σχολές Ηλεκτρολόγων και Μηχανολόγων στο ΕΜΠ χάνουν τις δυσθεώρητες βάσεις που απέκτησαν πέρσι επιστρέφοντας στα 18.500 μόρια. Στα ίδια επίπεδα ή ελαφρώς ανεβασμένα, χωρίς να ξεπερνάνε τα 100 μόρια, θα κυμανθούν κάποια τμήματα που κυμαίνονται στο 13 με 14.

5ο επιστημονικό πεδίο

Εδώ η απώλεια ακόμα 1.000 μορίων εκτιμάται με μεγαλύτερη σιγουριά, καθώς οι χαμηλές επιδόσεις στο υποχρεωτικό μάθημα των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας δεν αφήνουν πολλά περιθώρια. Πτωτική πορεία την οποία δεν μπορούν να εκτιμήσουν οι αναλυτές θα σημειωθεί και στα περιφερειακά τμήματα, μερικά εκ των οποίων είναι κάτω από τη βάση, καθώς η ζήτηση είναι αυτή που θα καθορίσει τα τελικά νούμερα. Πάντως, οι δημοφιλείς σχολές στα κεντρικά Ιδρύματα αναμένεται να σημειώσουν σημαντική πτώση στα μόρια.

 

Περισσότερα στα dikaiologitika.gr:

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...