Βρέθηκε έπειτα από 79 χρόνια το πρώτο αυτοκίνητο της Toyota

To 1937, ο Kiichiro Toyoda ιδρύει επίσημα την Toyota Industries, μια εταιρεία που έμελε να αλλάξει την ιστορία στο χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας. Όλα όμως είχαν ξεκινήσει ένα χρόνο νωρίτερα και πιο συγκεκριμένα τον Απρίλιο του 1936.



Τότε, κατασκευάστηκε το πρώτο επιβατικό όχημα της ιαπωνικής φίρμας. Ονομαζόταν ΑΑ και παρήχθη σε 1.404 μονάδες έως το 1942. Δυστυχώς, η Toyota δεν κράτησε κανένα από αυτά τα αυτοκίνητα και έτσι, μέχρι τώρα υπήρχε μόνο μια πιστή απομίμηση στο μουσείο της εταιρείας, αφού όλα είχαν εξαφανιστεί.


Πριν λίγους μήνες όμως, η Toyota έλαβε μια πληροφορία ότι εθεάθη ένα ΑΑ κοντά στην πόλη του Βλαδιβοστόκ, στην ανατολική Ρωσία. Οι Ιάπωνες έστειλαν αμέσως εμπειρογνώμονες ώστε να διαπιστώσουν την αυθεντικότητα του αυτοκινήτου. Η έκπληξή τους ήταν τεράστια όταν κατάλαβαν ότι πρόκειται για ένα από τα πρώτα ΑΑ που βγήκαν από το εργοστάσιο.


Το όχημα άνηκε αρχικά σε αγρότη που κατοικούσε στη Σιβηρία κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου και στη συνέχεια πέρασε στα χέρια του εγγονού του, ο οποίος το μετέφερε στο Βλαδιβοστόκ. Οι άνθρωποι της εταιρίας ξεκίνησαν τις διαδικασίες με το υπουργείο Πολιτισμού της Ρωσίας και με τον ιδιοκτήτη και αφού βρήκαν τη χρυσή τομή – αποζημιώνοντάς τον πιθανότατα – παρέλαβαν το ιστορικό και εξαιρετικά σπάνιο επιβατικό μοντέλο και το μετέφεραν με φορτηγό έως το ιδιωτικό μουσείο Louwman, στη Χάγη.


Το συγκεκριμένο μουσείο ανήκει στην επίσημη αντιπροσωπεία Toyota Ολλανδίας και διαθέτει την μεγαλύτερη και πιο εντυπωσιακή συλλογή ιστορικών οχημάτων.



Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...