Συναντήσεις με... νόημα στο Μέγαρο Μαξίμου

To κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου αναμένεται να περάσουν οι Γιώργος Παπανδρέου και Φώτης Κουβέλης. Ο πρωθυπουργός ζήτησε να συναντηθεί με τους δύο πολιτικούς για να τούς ενημερώσει κυρίως για τον εκλογικό νόμο.

Τα ραντεβού έχουν κλειστεί για το μεσημέρι, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να συναντηθεί και με τον επικεφαλής των Οικολόγων Πράσινων που ούτως ή άλλως στηρίζουν την κυβέρνησή του.

Να σημειωθεί ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι θέμα χρόνου η συνεργασία με την ευρωπαϊκή κίνηση για την Αριστερά του Φώτη Κουβέλη ενώ δεν αποκλείεται και η επανένταξή του στην Κουμουνδούρου.
Το ενδιαφέρον της συνάντησης Τσίπρα-Παπανδρέου εστιάζεται στην άποψη του πρώην πρωθυπουργού ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να συμμετέχει στον διάλογο για την Κεντροαριστερά.

Ικανοποίηση για Μοσκοβισί

Τα ζητήματα του χρέους κι εκ των πραγμάτων των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα κυριάρχησαν στις συναντήσεις που είχαν πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών με τον Πιερ Μοσκοβισί.
Το Μαξίμου εμφανίζεται αρκετά ικανοποιημένο από την επίσκεψη του Επιτρόπου επί των Οικονομικών θεωρώντας με βάση τις συζητήσεις που έγιναν ότι και η άποψη του Μοσκοβισί είναι πως μέχρι το τέλος του χρόνου θα πρέπει να ανοίξει εκ νέου η συζήτηση για την διευθέτηση του δημοσίου χρέους.
Το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους χαρακτηρίζεται φλέγον καθώς συνδέεται με τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα τα οποία η ελληνική κυβέρνηση δεν επιθυμεί να κινούνται στο 3,5% και για το διάστημα μετά το 2018. Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία απόφαση του Eurogroup υπάρχουν κάποιες διατυπώσεις που προσδιορίζουν και για την δεκαετία μετά το πέρας του προγράμματος τους στόχους στο 3,5% κάτι που το Μαξίμου επιθυμεί να αλλάξει εγκαίρως διαμορφώνοντας τους στόχους για τα πρωτογενή στο επίπεδο του 2-2,5%.
Η κυβέρνηση βεβαίως επείγεται να επιστρέψει μεταξύ των θεσμών η συζήτηση για το χρέος καθώς διατηρεί το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ανοιχτό ακριβώς γιατί δεν θέλει να προσδιορίσει τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 και του 2020.
Στις συναντήσεις του Επιτρόπου με την κυβέρνηση τέθηκε εμμέσως πλην σαφώς από την ελληνική πλευρά κι ένα αίτημα σχετικής αυτονομίας της στην υλοποίηση πολιτικών με κοινωνικό πρόσημο που δεν εμπιπτουν στις αρμοδιότητες της τρόικας. Για παράδειγμα η κυβέρνηση επιθυμεί να βρει αντισταθμιστικά μέτρα για το ΕΚΑΣ ωστόσο κάθε της πρόταση θα πρέπει προηγουμένως να φιλτραριστεί από τους θεσμούς. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στις δηλώσεις του ανέφερε πως υπάρχει μία αντίφαση, "από την μία οι θεσμοί απαιτούν να έχουν την μικροδιαχείριση του προγράμματος και από την άλλη ζητούν συγχρόνως την ιδιοκτησία του από την ελληνική κυβέρνηση".

Ο Πιερ Μοσκοβισί δεν πήρε ανοιχτά θέση για το συγκεκριμένο ζήτημα από τα συμφραζόμενα όμως και από την αναφορά του "να τελειώνουμε με το micromanagment" συνάγεται το συμπέρασμα ότι δεν βλέπει αρνητικά αυτό το αίτημα.
Πάντως και οι δύο πλευρές εμφανίζονται να επιθυμούν την ολοκλήρωση της διαδικασίας της δεύτερης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατόν, κλειδί για την οποία αποτελεί σύμφωνα με τον Επίτροπο Μοσκοβισί η αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ των θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης.
Η παρουσία Μοσκοβισί στην Αθήνα αποτελεί ουσιαστικά ένα μήνυμα στήριξης προς το Μαξίμου πως τουλάχιστον η Κομισιόν στηρίζει την ελληνική κυβέρνηση υπό την προϋπόθεση ότι εκείνη ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του τρίτου προγράμματος. Ο επίτροπος επί των Οικονομικών συμφώνησε με τον Αλέξη Τσίπρα πως στα εργασιακά δεν πρέπει να υπάρξει απόστασγ από το ευρωπαΊκό κοινωνικό κεκτημένο.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...