Η «βόμβα» της Deutsche Bank απασχολεί το γερμανικό Κοινοβούλιο

Σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται η Deutsche Bank, καθώς η μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα της Γερμανίας απουσιάζει από τη λίστα των πέντε κορυφαίων επενδυτικών τραπεζών της Wall Street. Στην προηγούμενη αξιολόγηση, η γερμανική τράπεζα βρισκόταν στην πρώτη τριάδα, θέση την οποία ξεκίνησε να «χάνει» από τη στιγμή έναρξης του σχεδίου αναδιάρθρωσής της. Οι σοσιαλδημοκράτες ανακινούν το θέμα στο γερμανικό Κοινοβούλιο, μερικούς μήνες αφού ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωνε στο Bloomberg ότι η Deutsche Bank δεν εμπνέει καμία ανησυχία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την κατάταξη του think tank «Coalition», η Deutsche Bank, για πρώτη φορά από το 2008, βρίσκεται στην έκτη θέση, μένοντας εκτός των πρώτων πέντε θέσεων. Η αξιολόγηση του «Coalition» βασίζεται σε μία σειρά παραγόντων, όπως τα έσοδα, τα κέρδη, η επενδυτική δραστηριότητα, τα deals κ.α.

Σύμφωνα και με την αρχή ασφάλισης καταθέσεων των ΗΠΑ (US Federal Deposit Insurance Corporation), η Deutsche Bank είναι η πιο επικίνδυνη τράπεζα στον κόσμο. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της FDIC, Thomas M. Hoenig, η Deutsche Bank είναι σε χειρότερη θέση από ότι ήταν οι αμερικάνικες τράπεζες λίγο πριν ξεσπάσει η χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Για την κατάσταση της Deutsche Bank έχει προειδοποιήσει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, χαρακτηρίζοντάς τη μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα, την πιο επικίνδυνη στον κόσμο, καθώς η τράπεζα κατέγραψε την έβδομη χειρότερη απόδοση, ενώ δεν πέρασε για δεύτερη συνεχή χρονιά τα stress tests της FED.


Αναπόφευκτη η πολιτική παρέμβαση


Όπως φαίνεται, τα προβλήματα του γερμανικού κολοσσού απασχολούν έντονα σε πολιτικό επίπεδο, τη Γερμανία. Όπως αναφέρει το Bloomberg, σε μια κλειστή συνεδρίαση των βουλευτών των Σοσιαλδημοκρατών αυτή την εβδομάδα, τα οικονομικά της Deutsche Bank, μετά και από το αίτημα των ΗΠΑ για την ικανοποίηση των απαιτήσεων ύψους 14 δισ. δολαρίων, που σχετίζονται με την πώληση ενυπόθηκων τίτλων, ήρθαν στο προσκήνιο.

Σοσιαλδημοκράτες και Χριστιανοδημοκράτες επιρρίπτουν ευθύνες για την τροπή που έχει πάρει η υπόθεση της Deutsche Bank στις ΗΠΑ. Η κατάσταση φαίνεται δύσκολη όταν οι πολιτικοί θέλουν να προβούν σε θεσμικές παρεμβάσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα, αναιρώντας στην ουσία τον εαυτό τους, πως δεν υπάρχει λόγος παρέμβασης στο τραπεζικό σύστημα. Συνεπώς η κατάσταση έχει πλέον επιδεινωθεί και επισήμως όπως όλα δείχνουν, από τις 9 Φεβρουαρίου, όταν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωνε στο Bloomberg ότι δεν έχει καμία ανησυχία για τη Deutsche Bank.

Οι αγορές δρώντας πάντα προεξοφλητικά έχουν στείλει από καιρό το μήνυμα ότι η Deutsche Bank είναι bad bank, με τη μετοχή να υποχωρεί 48% από τις αρχές του έτους. Το πρόβλημα πλέον με τη Deutsche Bank δεν είναι αν θα αναγκαστεί σε βίαιες ενέργειες αναδιάρθρωσης αλλά ποιοι τομείς θα καταρρεύσουν πρώτοι και τι αντίκτυπο θα έχει αυτό στους καταθέτες, αλλά και την ευρωπαική οικονομία.

Υπό αυτό το πρίσμα, η Deutsche Bank μπορεί να είναι η Lehman Brothers της Ευρώπης, ίσως να έχει ήδη καταρρεύσει και απλώς να μην έχει γίνει αντιληπτό.

Πηγή: Bloomberg.com

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...