Σύρος: Οδοιπορικό στην αρχόντισσα των Κυκλάδων (vid)

H Σύρος των Ορθοδόξων και των Καθολικών, η πρωτεύουσα των Κυκλάδων με τα αρχοντόσπιτα διεκδικεί την οικονομική ανάπτυξη εφαρμόζοντας ένα μοντέλο που αξιοποιεί την μακραίωνη ιστορία της, την παράδοσή της, την τοπική επιχειρηματικότητα και τον τουρισμό. 

Ο δήμαρχος Σύρου κ. Γιώργος Μαραγκός μιλώντας στο CNN Greece επισημαίνει ότι η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει και τη Σύρο ωστόσο ο τουρισμός είναι εκείνος που θα οδηγήσει σε περαιτέρω ανάπτυξη το νησί. «Το τελευταίο διάστημα γίνεται μια στροφή του νησιού στον τουρισμό. Tα τελευταία χρόνια έχουμε εστιάσει στην ψηφιακή στρατηγική και εν μέσω κρίσης, παρά το γεγονός ότι τα προηγούμενα χρόνια η Σύρος στηριζόταν σε Έλληνες τουρίστες, κάνει μια στροφή και προς το εξωτερικό», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Μαραγκός.


 CNN Greece/Περικλής Χατζηνάκος.

CNN Greece/Περικλής Χατζηνάκος.

 CNN Greece/Περικλής Χατζηνάκος.

CNN Greece/Περικλής Χατζηνάκος.
Ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία τη Σύρου
Ο τουρισμός είναι από τις βασικές πηγές εσόδων του νησιού. Υπάρχουν προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης στη Σύρο;  Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σύρου κ. Ιάκωβος Αρβανίτης είναι κατηγορηματικός: «Η Σύρος είναι ένα νησί το οποίο έχει τρομερές δυνατότητες ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως είναι ο θρησκευτικός τουρισμός, ο περιπατητικός. Τα τελευταία χρόνια γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια, ανάπτυξης αυτών των μορφών τουρισμού στο νησί ώστε σταδιακά να απεγκλωβιστεί από τον Ελληνικό τουριστικό χώρο και να ανοίξει τα φτερά του στις ξένες αγορές». Ανάλογη άποψη εκφράζει και ο πρόεδρος της Ένωσης Καταλυμάτων Σύρου Αντώνης Καρατάσος, ο οποίος επισημαίνει ότι «υπάρχει αυξητική τάση και στους ξένους επισκέπτες που μαθαίνουν ξανά τη Σύρο σαν ένα νέο προορισμό». 

CNN Greece/Περικλής Χατζηνάκος

CNN Greece/Περικλής Χατζηνάκος
Το συριανό λουκούμι "ταξιδεύει" σε όλο τον κόσμο
Αναπόσπαστο κομμάτι του τουρισμού και της οικονομίας της Σύρου, είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που παράγουν παραδοσιακά προϊόντα. Το συριανό λουκούμι εξάγεται και στο εξωτερικό. Τι είναι αυτό που το κάνει ξακουστό σε όλο τον κόσμο και έχουν αξιοποιήσει υπέρ το δέον αυτοί που το παρασκευάζουν; Το CNN Greece επισκέφθηκε στην Ερμούπολη το εργοστάσιο παρασκευής Λουκουμιών του κ. Αντώνη Λειβαδάρα.

CNN Greece/Περικλής Χατζηνάκος.

CNN Greece/Περικλής Χατζηνάκος.
 Ο κ. Λειβαδάρας μας αποκάλυψε τη γνώση παρασκευής του εκλεκτού αυτού γλυκίσματος που μεταλαμπαδεύεται από γενιά σε γενιά. «Τα λουκούμια της Σύρου, το διαφορετικό που έχουν σε σχέση με άλλες χώρες είναι το νερό που παρασκευάζονται και το γεγονός ότι δεν τους προσθέτουμε γλυκόζη, όπως γίνεται σε όλο τον κόσμο», λέει ο κ. Λειβαδάρας. 

CNN Greece/Περικλής Χατζηνάκος.

CNN Greece/Περικλής Χατζηνάκος.
Η τρικυμιώδης ιστορία των ναυπηγείων στο Νεώριο 
Η οικονομική ζωή του νησιού είναι από το 19ο αιώνα άρρηκτα συνδεδεμένη με το Ναυπηγείο της Σύρου το οποίο έχει πέσει θύμα της οικονομικής κρίσης και του σκληρού ανταγωνισμού από αντίστοιχες επιχειρήσεις σε χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης  με χαμηλό μισθολογικό κόστος. Ο κ. Mάνθος Βαγγέλης πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο Ναυπηγείο της Σύρου μιλά στο CNN Greece για τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουν οι εργαζόμενοι καθώς παραμένουν απλήρωτοι εδώ και καιρό: «Εμείς σαν εργαζόμενοι περνάμε δύσκολα με τις οικογένειές μας αλλά προσπαθούμε και ελπίζουμε σε ένα καλύτερο αύριο. Αν συνεχιστεί αυτό το δράμα, ο δρόμος θα είναι δύσβατος ο δρόμος και θα ακολουθήσουμε το δρόμο της ξενιτειάς».

Ο κ. Α. Δημητρόπουλος. CNN Greece/Περικλής Χατζηνάκος.

Το πρώτο ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο «Enfield 8000». CNN Greece/Κάτια Τσιμπλάκη.

CNN Greece/Κάτια Τσιμπλάκη.

Το πρώτο ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο «Enfield 8000». CNN Greece/Κάτια Τσιμπλάκη.
Στο Βιομηχανικό Μουσείο τα τεχνολογικά επιτεύγματα της Σύρου
Η Σύρος διεκδικεί την ολική επαναφορά στην ανάπτυξη έχοντας ως πρότυπο τα αδιάσειστα πειστήρια του παρελθόντος της. Πρόκειται για τα βιομηχανικά και τεχνολογικά επιτεύγματα που εκτίθενται στο Βιομηχανικό Μουσείο της Ερμούπολης. Ένα από αυτά είναι και το πρώτο ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο που κατασκευάσθηκε στην Ελλάδα. Πρόκειται για το «Enfield 8000» το οποίο κατασκευάσθηκε στα ναυπηγεία Νεωρίου και ακόμη και σήμερα είναι μια κατασκευή που παραμένει αξεπέραστη για τα Ελληνικά δεδομένα

CNN Greece/Κάτια Τσιμπλάκη.

CNN Greece/Κάτια Τσιμπλάκη.
Ο κ. Αχιλλέας Δημητρόπουλος, ο διευθυντής του Βιομηχανικού Μουσείου Ερμούπολης μας ξεναγεί στο ιδιαίτερο αυτό μουσείο. «Το Βιομηχανικό Μουσείο είναι ο κυριότερος ιστορικός εκθεσιακός χώρος της Σύρου μέσα σε αυτό υπάρχουν όλα εκείνα τα τεκμήρια τα οποία προδίδουν όλα τα στάδια τα οποία πέρασε η Ερμούπολη από τη δημιουργία της το 1821, το 1822 από τη σφαγή της Χίου, το 1924 από την καταστροφή των Ψαρών, μέχρι και τη σύγχρονη εποχή το 1970 όταν παραγόταν το ηλεκτρικό αυτοκίνητο στο Νεώριο».

 CNN Greece/Kάτια Τσιμπλάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...